Ingezonden persbericht


VVD-kopstukken zetten Gelderse VVD op scherp

Het hardste applaus in Arnhems Musis Sacrum, donderdagavond, was voor Mark Rutte. Maar ook de andere kandidaat-lijstrekkers van de VVD, Jelleke Veenendaal en Rita Verdonk kregen de handjes van de Gelderse liberalen stevig op elkaar tijdens het lijsttrekkersdebat in Arnhem. Wie de VVD in de verkiezingen van volgend jaar gaat leiden, blijft tot 31 mei nog een verrassing.

Rutte, de huidig staatsecretaris van onderwijs, opende frontaal de aanval op de PvdA, de partij die ouderen wil laten meebetalen aan de AOW. "Als je succesvol bent in Nederland word je gestraft. Al vanaf een pensioen van 5.000 euro per jaar naast je AOW, ga je volgens de plannen van de PvdA meebetalen. Wouter Bos staat er slecht voor in de peilingen, ik wil hem graag een steuntje in de rug geven."

Dat verleidde Rita Verdonk gelijk tot een plaagstoot naar Rutte die al eerder het broertje van Wouter Bos werd genoemd. "Steuntje van Bos, broertje van Bos; jij of ik dat scheelt acht zetels tijdens de verkiezingen", aldus Verdonk, waarna Verdonk en Rutte elkaar in de haren vlogen over de schuldvraag van de verloren gemeenteraadsverkiezingen.

Verdonk krijgt net als de andere twee veel steun uit de zaal. Westervoorts VVD-raadslid Mike Waltmans: "Ik ben voor Verdonk. Met haar zal de partij het grootst worden. Het is van belang om een grote partij te hebben. Rutte zal weer veel stemmen weten te halen uit het CDA en de PvdA. Dat speelt voor veel mensen weer een rol om op hem te stemmen."

Zelf pleitte Verdonk voor een ruimere aanpak van verdachten van terrorisme. Er moeten meer mogelijkheden komen om hen aan te pakken. "Er moet een methode komen, waardoor AIVD-materiaal in een geheim deel van een strafproces kan worden gebruikt. Daar moet een goede methode voor komen."

Dat ging Jelleke Veenendaal toch duidelijk een stap te ver. Volgens haar zijn er al veel goede methodes om verdachten van terrorisme aan te pakken. De rechtsstaat zoals die is moet volgens haar in tact blijven. Jelleke Veenendaal pleitte voor een ruimere mogelijkheden om recreatiewoningen permanent te bewonen, iets wat vooral in Gelderland nog steeds een heet hangijzer is. De provincie is er fel tegen maar bewoners willen niet weg uit huizen waar ze veelal tientallen jaren wonen. Ook dat leverde veel applaus op uit de concertzaal.

Wie het wordt, Veenendaal, Verdonk of Rutte is nog niet te zeggen. Vast staat wel dat de VVD de eerste partij is die zo openbaar haar leider kiest. Maar alleen debatteren in een zaal is niet voldoende voor de toekomstige lijsttrekker, zegt prominent Gelders lid en oud-burgemeester van Arnhem. "De lijsttrekker moet wat slims kunnen zeggen maar hij of zij moet straks ook een fractie leiden met allemaal eigenwijze en deskundige mensen. Daarin moet ook eenheid blijven. De leden moeten zich ook afvragen wie dat het beste kan."



Ingezonden persbericht