Verdere professionalisering inkoop IT-projecten noodzakelijk

Giarte media group

Verdere professionalisering van inkoop IT-projecten noodzakelijk

Verbeteren kennis IT-inkopers levert veel geld op

Amsterdam, 12 mei 2006 - Bedrijven besteden jaarlijks miljarden euro's aan de inkoop van IT-projecten. Slechts éénderde van de Nederlandse organisaties heeft echter richtlijnen om te bepalen welke contractvorm het meest ideaal is voor specifieke projecten. Tevens blijkt dat organisaties vrij traditioneel inhuren en hun leveranciers weinig laten werken met resultaatverantwoordelijkheid. Organisaties laten met deze werkwijze mogelijkerwijs grote besparingen liggen. De IT-inkopers krijgen een voldoende wat betreft hun kennis van IT en leveranciers, maar de kennis van contractmodellen voor de inkoop van IT-projecten schiet in veel gevallen tekort. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Morgan Chambers in samenwerking met Giarte onder 180 besluitvormers van 160 Nederlandse organisaties.

Een beter gebruik van de verschillende contractmogelijkheden en het inbouwen van bonussen en malussen voor leveranciers leidt tot flinke besparingen en een beter projectresultaat. Er wordt weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden om risico's evenwichtig te verdelen over klant en leverancier. Werken met beloning-naar-resultaat constructies bevordert dat leveranciers leveren wat voor de klant belangrijk is en dat efficiënt met resources wordt omgegaan.
Veel te vaak worden projecten uitgevoerd op basis van detacheringscontracten en 'time and material' contracten. Dit betreft ook fasen van projecten waar werkzaamheden op basis van gedetailleerde specificaties kunnen worden aanbesteed voor een vaste prijs.

Performance incentives, zoals een bonus, worden te weinig gebruikt om de leverancier te prikkelen tot goede resultaten. Slechts 5 procent van de Nederlandse organisaties gebruikt dit middel regelmatig voor projecten, terwijl 43 procent van de organisaties ze helemaal niet gebruikt. De ervaringen met deze prikkels zijn echter zeer positief. Zeven op de tien organisaties die performance incentives gebruikt (69 procent), zegt dat deze een positief effect hebben op het resultaat van het project. Slechts 3 procent zegt dat deze prikkels een contraproductief effect hebben.

Bij precies de helft van de organisaties heeft het verbeteren van de inkoop van IT-projecten prioriteit. Veel organisaties beseffen dat contractvormen beter moeten worden afgestemd op de specifieke aard van projecten. Minder dan eenderde (31 procent) van de organisaties gebruikt richtlijnen om te komen tot de keuze voor een bepaald contractmodel. De meeste bedrijven zien wel het nut in van een dergelijk gestructureerde aanpak en zoeken naar een gestandaardiseerde 'toolkit'.

Met het professionaliseren van inkoop van IT-projecten kunnen organisaties tegelijkertijd werken aan de kosteneffectiviteit - er wordt momenteel veelal te duur ingekocht - en het sturen op te behalen eindresultaten door het opnemen van performances incentives in contracten. Hiervoor is het wel noodzakelijk om de kennis van contractmodellen op het juiste peil te brengen. Om de potentiële besparingen te realiseren zal de organisatie zelf ook discipline moeten opbrengen om niet te snel naar het instrument van detachering en 'time and material' te grijpen en projecten duidelijker af te bakenen. De meerderheid van de organisaties geeft aan dat het niet helder hebben van de eisen die gesteld worden aan een project, een probleem vormt bij het aanbesteden van projecten.


---------
De resultaten van het onderzoek zijn te downloaden via de site www.digitalboardroom.com

Voor meer informatie over het onderzoek

Sven van de Riet, Senior Analist (Giarte)
Telefoon: 020 622 3444
E-mail: sven.vanderiet@giarte.com

Gerard Wijers, Principal Consultant (Morgan Chambers)
Telefoon : 020 626 7155
E-mail: gerard.wijers@morgan-chambers.com

Over Giarte en Morgan Chambers

Giarte is een bureau dat diensten levert voor zowel de vraag- als de aanbodzijde van de markt voor professional services, software en consultancy. Al meer dan tien jaar helpt Giarte (inter)nationale leveranciers bij het invullen van een strategie om executive relatienetwerken op te bouwen en te onderhouden. Door middel van events en publicaties realiseert Giarte in samenwerking met de opdrachtgever hechte communities van besluitvormers rondom strategische thema's.
Voor de vraagzijde van de markt levert Giarte diensten om de markt inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld de jaarlijkse studies naar de prestaties van uitbestedingsleveranciers. Ook heeft Giarte de dienst ITSAT ontwikkeld, waarmee voor bedrijven de tevredenheid van de IT-voorziening op continue basis wordt gemeten en gerapporteerd.

Morgan Chambers is een onafhankelijk management consultancy bureau dat zich toelegt op sourcingvraagstukken voor zowel informatietechnologie als bedrijfsprocessen. Morgan Chambers adviseert wereldwijd en is het belangrijkste onafhankelijke bureau in Europa.