Gemeente Leeuwarden

Start Meldpunt Overlast Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (12-05-2006) Op maandag 3 februari 2003 is het Meldpunt Overlast Leeuwarden gestart. Dit meldpunt is een initiatief van de gemeente Leeuwarden in samenwerking met Politie Midden Fryslân.

Daarnaast zijn maatschappelijke partijen betrokken zoals de GGD, het welzijnswerk, de maatschappelijke opvang, de geestelijke gezondheidszorg, de woningbouwcorporaties en justitie.

Leeuwarden wil een plezierige stad zijn om in te wonen. Overlast hoort daar niet bij. De aanpak van overlast is vaak succesvoller als verschillende instanties samenwerken.

Het meldpunt is bereikbaar tijdens kantooruren, onder het algemene nummer van de gemeente (058) 233 88 88. Ook kan een mail worden gestuurd naar meldpuntoverlast@friesland.politie.nl. Op de website www.meldpuntoverlast.nl is uitgebreide informatie te vinden. Voor spoedeisende zaken moet het nummer van de politie worden gebeld. Het Meldpunt neemt anonieme meldingen niet in behandeling.

Voorbeelden van overlast zijn: een buurman die iedere nacht de muziek keihard aan heeft, luidruchtige jongeren die elk weekend in de straat staan of drugsverslaafden die regelmatig hun drugs in de portiek gebruiken. Bewoners kunnen ook bellen wanneer zij zich zorgen maken over iemand in de buurt. Hierbij kan het onder meer gaan om mensen die zichzelf en hun omgeving vervuilen of ernstige psychische problemen hebben.

De coördinatoren van het Meldpunt zorgen ervoor dat de binnengekomen klachten bij de juiste instanties terechtkomen. Met deze instanties maken zij afspraken over de te nemen maatregelen. Ook hebben zij een taak in het bewaken van die afspraken. Degene die een klacht heeft gemeld, wordt regelmatig op de hoogte gehouden van de voortgang.

Alle meldingen worden ingevoerd in een speciaal systeem. Hierdoor is het mogelijk om rapportages te maken die inzicht geven in waar, wanneer en in welke mate overlast voorkomt.

Deze informatie wordt gebruikt om knelpunten boven tafel te krijgen en desgewenst beleid of uitvoeringsprogramma's bij te stellen.

Nieuwsbericht uit week 05 2003