Open woordenboek Woordenboek
Toename bundels en internetbellen in markten voor elektronische communicatie

Datum publicatie website : 12-05-2006
Officiële publicatiedatum : 12-05-2006
Beslisdatum : 12-05-2006
Verzenddatum : 12-05-2006
Soort : Persbericht

Den Haag, 12 mei 2006. Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, constateert in haar marktmonitor 2005 een forse toename van de verkoop van gebundelde communicatiediensten aan consumenten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de samenvoeging van technieken die vroeger afzonderlijk werden aangeboden, zoals televisie, spraaktelefonie of breedbandinternettoegang. Daarnaast stelt OPTA vast dat steeds meer mensen overstappen naar internetbellen en bellen via de kabel. De Nederlandse breedbandpenetratie is het hoogste van de Europese Unie. Vanuit Nederland verstuurde spam stabiliseert op een laag niveau.

Collegevoorzitter Chris Fonteijn zegt: `Wij zien op de diverse markten een gezonde dynamiek. Daarmee zijn wij erg tevreden, want technologische vernieuwing en goede concurrentie levert de consument steeds meer profijt op. Daarvoor verdienen de bedrijven in de telecomsector een groot compliment. Tegelijkertijd constateren wij dat hiermee profijt wordt getrokken van de wijze van toezicht, de afgelopen jaren'.

Zo profiteert de consument van de toenemende concurrentie tussen infrastructuren, met name het vaste telefonienet en de kabelnetwerken. Het aantal huishoudens dat vaste telefonie en breedbandinternet bij één aanbieder afneemt verdubbelde tot 20%. Vijf percent van de huishoudens heeft inmiddels een een `triple play abonnement' voor televisie, breedbandinternet en telefonie.

Inmiddels komen steeds meer alternatieven voor de vaste telefoonaansluiting beschikbaar. Vaste telefonie via de kabel groeide sterk tot 450.000 abonnees, terwijl ook het bellen via internet (Voice over IP) voor een bredere groep eindgebruikers binnen bereik kwam. Het aantal huishoudens zonder vast telefoonabonnement steeg naar 14%. Deze mensen bellen vaak alleen nog met een mobieltje, waarvoor inmiddels 16 miljoen abonnementen zijn verkocht. De tarieven voor het bellen van een vaste aansluiting naar een mobiel toestel daalden dit jaar verder met 13%. OPTA heeft in 2005 besloten deze trend naar beneden ook de komende jaren voort te zetten.

Zevenenvijftig percent van de Nederlandse huishoudens is aangesloten op breedbandinternet. Dat is een groei van 12% ten opzichte van 2004 en is ook het hoogste percentage in de Europese Unie. Eind 2005 waren er 2,5 miljoen xDSL-aansluitingen en 1,6 miljoen kabelabonnementen voor breedbandinternettoegang.

De problemen met de veiligheid op internet blijven de aandacht vragen van OPTA, onder andere virussen en spyware. De spambestrijding werpt zijn vruchten af, want de hoeveelheid Nederlandse spam is duidelijk is afgenomen sinds OPTA in mei 2004 bevoegd werd om op te treden. De bestrijding van illegale automatische inbelprogramma's (dialers) die mensen hoge telefoonrekeningen bezorgen is een probleem dat vooral in internationaal verband bestreden wordt. OPTA is in 2005 begonnen met het publiceren van een zwarte lijst van (internationale) telefoonnummers die bij dergelijke problemen betrokken zijn.

Op het vrije segment van de postmarkt zet de concurrentie door, met Selektmail en Sandd als twee belangrijke concurrenten van TPG Post.