Voedingcentrum
Jodiumsupplementen slikken niet verstandig
12 mei 2006
Het Voedingscentrum krijgt regelmatig vragen over jodiumsupplementen
zoals zeewierpreparaten. Dit zou gunstig zijn voor de werking van de
schildklier. Meestal is het onnodig en soms zelfs zeer onverstandig om
extra jodium te slikken. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om
alleen op voorschrift van een arts een jodiumsupplement te nemen. Een
tekort is goed te voorkomen met gewone voeding.
Jodium is een belangrijke bouwsteen voor het schildklierhormoon. Dit
is een onmisbaar hormoon voor een goede groei, de ontwikkeling van het
zenuwstelsel (waaronder de hersenen) en het op peil houden van de
stofwisseling. In de schildklier is een grote voorraad jodium
aanwezig. Wie te weinig jodium binnenkrijgt, krijgt vaak pas na jaren
klachten. Bij een chronisch tekort gaat de schildklier trager werken
en opzwellen, bekend als struma of krop. In Nederland komt dit nog
maar weinig voor.
Jodium in ons eten
Van nature zit er niet genoeg jodium in Nederlands eten, maar door de
toevoeging van jodium aan keuken- en bakkerszout krijgen de meeste
mensen voldoende binnen. Een gezonde voeding met voldoende brood bevat
genoeg jodium. Mensen die weinig brood eten, kunnen op andere manieren
aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 150 microgram per dag
komen. Jodium zit van nature in zeevis en ook enigszins in eieren. Ook
zeewier, zoals bruine kelp, bevat jodium. Dit kan bijvoorbeeld in de
salade gebruikt worden. Sinds 1999 mag jodium bovendien ook worden
toegevoegd aan broodvervangers, zoals beschuit, knäckebröd,
crackers, cornflakes en ontbijtkoek. Daarnaast wordt het toegevoegd
aan het zout dat in vleeswaren wordt gebruikt. Als er jodium is
toegevoegd, staat dat op het etiket.
Â
Niet te veel
Te veel jodium is niet goed. Dit kan een averechts effect hebben, met
name bij personen die een schildklieraandoening hebben en/of daarvoor
behandeld worden. Sommige zeewierpreparaten en andere
jodiumsupplementen kunnen erg hoge doses jodium bevatten. Het is
onnodig dit soort supplementen te gebruiken en vaak zelfs
onverstandig. Voor gezonde personen wordt voor jodium een veilige
bovengrens aangehouden van 600 microgram per dag.