Gemeente Doesburg


week 20-2006

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 17 mei 2006, week 20.

BESTUURSVERGADERINGEN

Informatieve vergadering van de raadscommissie Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu.
Deze commissie vergadert op donderdag 18 mei a.s. Onderwerp van bespreking vormt het voornemen van het college tot de bouw van een appartementencomplex op de hoek Esdoornlaan/Looiersweg. Tijdens deze vergadering zullen diverse partijen t.w. het college, Woonservice IJsselland, de vereniging Groepswonen Doesburg en vertegenwoordigers van de buurtbewoners hun visie geven op de plannen. De vergadering staat geheel in het teken van informatie-uitwisseling. Op woensdag 14 juni a.s. zal de commissie dit onderwerp in de reguliere vergadering inhoudelijk bespreken en haar standpunt bepalen. De vergadering van 18 mei begint om 19.30 uur en is openbaar. Nadere inlichtingen te verkrijgen bij W. Stoppels, tel 481320.

Collegebesluiten
In zijn vergadering van 9 mei j.l. heeft het college van burgemeester en wethouders onder meer de volgende besluiten genomen of zaken besproken:

* Voor de uitgifte van groenstroken, vaak op verzoek van individuele burgers, heeft het college het wenselijk geacht om andere, beter hanteerbare criteria en uitgangspunten vast te stellen. In grote lijnen heeft de raadscommissie zich daarmee inmiddels akkoord verklaard. De gemeenteraad zal worden voorgesteld om de nieuwe criteria en uitgangspunten vast te stellen. Daarna zal hierover nadere informatie worden verstrekt, o.a. via deze rubriek.
* Aan de raad zal worden voorgesteld om voor de vervanging van de geluidsapparatuur in de raadzaal het benodigde bedrag beschikbaar te stellen. De huidige apparatuur functioneert niet meer en kan ook niet meer gerepareerd worden.

* Voor de locatie Hessengracht is een schetsplan opgesteld voor de bouw van 24 verpleeghuisplaatsen. Het college heeft kennis genomen van de ingediende inspraak- en overlegreacties en van het uitgevoerde bodem- en archeologisch onderzoek. Er zal nu eerst verder overleg met de betrokken instanties plaatsvinden om de stap te kunnen zetten van schetsplan naar een voorlopig ontwerp.

BOUWEN EN WONEN

Vrijstellingsprocedure artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en 50 lid 6 van de Woningwet
Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en artikel 50 lid 6 van de Woningwet vrijstelling te verlenen van de voorschriften van het bestemmingsplan Uitbreidingsplan 1955 en het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Molenveld De Ooi. De vrijstelling wordt aangevraagd om het plaatsen van een carport mogelijk te maken op het perceel Armgardstraat 3 te Doesburg, kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie B nummer 2825. Het bouwplan ligt met ingang van donderdag 11 mei 2006 gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage bij het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg.

Vrijstellingsprocedure artikel 17 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening
Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens om met toepassing van artikel 17 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening tijdelijk vrijstelling te verlenen van de voorschriften van het bestemmingsplan Hoogwaterkering met een instandhoudingtermijn van maximaal 5 jaar. De tijdelijke vrijstelling wordt aangevraagd om het plaatsen van een prefab toilet- en doucheruimte mogelijk te maken, op het perceel Koppelweg 2 te Doesburg, kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie B nummer 2133. Het bouwplan ligt met ingang van donderdag 18 mei 2006 gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage bij het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg.

Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om bouwvergunning zijn ontvangen op:
* 4-5-2006, Ooipoortstraat 54: gedeeltelijk vernieuwen, veranderen van een woning.

* 4-5-2006, Kraakselaan 8-01: vergroten van een woongebouw door het bouwen van een entree.

* 8-5-2006, Zandbergstraat 36a: plaatsen van een dakconstructie t.b.v het dichtzetten van een tuin.

* 9-5-2006, Contre Escarpe 24: plaatsen van een erfafscheiding.
* 10-5-2006, Hermaat 59: plaatsen van een berging.

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor het volgende bouwplan vergunning verleend op:

* 11-5-2006, Verhuellweg 9: plaatsen van een reclameconstructie.

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstandscommissie te Doetinchem
De eerstvolgende zitting van de Welstandscommissie is gepland op maandag 22 mei 2006 in het stadhuis van Doetinchem. Tijdens deze openbare zitting worden de bouwplannen en overige verzoeken welke niet door de rayonarchitect onder mandaat zijn afgehandeld om advies voorgelegd aan de Welstandscommissie. De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

OVERIGE VERGUNNINGEN

Kapvergunningen
De volgende kapaanvraag is ontvangen en ligt ter inzage:
* Edelweiszstraat 10: een boom, ontvangen 25 april.
* Dahliastraat 7: een sering, ontvangen 9 mei.

Voor de volgende boom is een kapvergunning verleend :
* Veerpoortwal 25 : 1 zwarte els, verstuurd 10 mei, met herplantplicht.

Aan Schouwburg Amphion uit Doetinchem is onder voorwaarden vergunning verleend voor het plaatsen van aankondigingsborden in de periode van maandag 22 mei 2006 tot en met zondag 4 juni 2006, in verband met de Informatiedag Theaterseizoen 2006-2007 op 3 juni 2006.

Aan de Doesburgse Ondernemers Vereniging is voor zondag 21 mei 2006 onder voorwaarden vergunning verleend voor de organisatie van Doesburg Mosterd Muziekdag 2006 in de binnenstad.
In verband met de organisatie van dit evenement zijn op zondag 21 mei 2006 van 10.00 tot 18.00 uur de volgende straten afgesloten voor gemotoriseerd verkeer:

1. de Ooipoortstraat;

2. de Meipoortstraat van de Zandbergstraat tot de hoek Ooipoortstraat/Kerkstraat;

3. de Kerkstraat van de ingang voormarkt tot de hoek Meipoortstraat/Ooipoortstraat;

4. de kruising Kloosterstraat/Kosterstraat op de Kerkstraat.

Het gedeelte van de Boekholtstraat van de Heerenstraat tot de Kerkstraat is daardoor doodlopend.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (tel. 0313 481 324).

MILIEU
Burgemeester en wethouders van Doesburg maken bekend dat ter inzage ligt de volgende ontwerpbeschikking op de aanvraag van:
* IDO-Doesburg BV om een revisievergunning op grond van het bepaalde in de Wet milieubeheer voor een metaalbewerkingsbedrijf gelegen aan de Koppelweg 18 te Doesburg, kadastraal bekend Gemeente Doesburg, sectie B, nummer 2141 (gedeeltelijk). De ontwerpbeschikking voorziet in het verlenen van de gevraagde vergunning.

Ter inzage legging
Aanvraag, ontwerpbeschikking en andere terzake zijnde stukken liggen met ingang van 18 mei 2006 tot en met 28 juni 2006 ter inzage bij het Publieksbureau in het stadhuis aan de Ph. Gastelaarsstraat 2 te Doesburg. De openingstijden van het Publieksbureau zijn als volgt: maandag van 8.30 tot 14.30 én van 18.00 tot 19.30, dinsdag t/m donderdag van 8.30 tot 14.30 en vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.

Zienswijzen
Voor een ieder bestaat de mogelijkheid schriftelijk of mondeling zienswijzen kenbaar te maken gedurende de inzagetermijn. De schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan het College van Burgemeester en Wethouders van Doesburg, Postbus 100, 6980 AC te Doesburg. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met de cluster REO-Milieu, telefoon 0313-481367.

OVERIGE MEDEDELINGEN

Leerlingenvervoer schooljaar 2006-2007
U kunt in aanmerking komen voor vergoeding van de vervoerskosten voor uw kind, indien hij/zij een school bezoekt voor speciaal basisonderwijs of speciaal voortgezet onderwijs, waarbij de afstand van de woning naar de dichtstbijzijnde voor de leerling toegankelijke school minimaal 6 kilometer bedraagt.
De Verordening Leerlingenvervoer gemeente Doesburg ligt ter inzage bij het Publieksbureau van de gemeente Doesburg.

Ouders/verzorgers van kinderen die op dit moment gebruik maken van het leerlingenvervoer zullen deze week van ons automatisch een nieuw aanvraagformulier ontvangen.
De aanvragers dienen de inkomensgegevens aan de gemeente te overleggen in verband met het eventueel heffen van een drempelbedrag. Dit drempelbedrag bedraagt de kosten van het openbaar vervoer over de eerste zes km (gerekend vanaf de woning/de school) indien het gecorrigeerd verzamelinkomen van de aanvragers meer bedraagt dan 21.600,00 per jaar. De kosten openbaar vervoer worden berekend aan de hand van zones; over 1 zone bedragen de kosten 231,50 en over 2 zones 393,00. Tevens wordt aan ouders van leerlingen die een school voor basisonderwijs bezoeken, een van de draagkracht van de aanvragers afhankelijke bijdrage gevraagd indien de afstand tussen de woning en de school meer dan 20 km bedraagt. Het gecorrigeerd verzamelinkomen dient bij ons te worden aangegeven middels een IB60 formulier. Deze is op te vragen via de Belastingdienst.
Na indexering op grond van artikel 24 is de inkomensafhankelijke eigen bijdrage als volgt:

Inkomen in

Eigen bijdrage 2006/2007

0 28.500

Nihil

28.500 34.000

115,-

34.000 39.500

465,-

39.500 - 44.500

870,-

44.500 - 51.500


1.265,-

51.500 56.500


1.680,-

56.500 en verder

Voor elke extra 4.500: 395,-

Indien u meerdere kinderen in uw gezin heeft die in aanmerking komen voor bekostiging van het leerlingenvervoer, zal alleen voor het eerste kind een drempelbedrag in rekening worden gebracht. Een aanvraag voor het nieuwe schooljaar dient te worden ingediend vóór 15 juni 2006.
Burgemeester en wethouders geven vóór 15 augustus een beschikking af (binnen acht weken).

De beslissing kan met vier weken worden uitgesteld (artikel 5, vijfde lid verordening). Van dit uitstel zal de aanvrager schriftelijk door burgemeester en wethouders op de hoogte worden gesteld. Uiterlijk één dag voor het verstrijken van de tweede termijn dient een beschikking op de ingediende aanvraag door burgemeesters en wethouders te zijn afgegeven.
Indien de aanvraag niet vóór 15 juni wordt ingediend, beslissen burgemeester en wethouders binnen acht weken na ontvangst van het aanvraagformulier. Ook hierbij geldt een eventuele verdaging van vier weken.
Zal uw kind het aankomende schooljaar voor het eerst gebruik gaan maken van het leerlingenvervoer of mocht u geen aanvraagformulier hebben ontvangen, dan kunt u een exemplaar verkrijgen bij het Publieksbureau van het stadhuis of een aanvraagformulier downloaden via onze website www.doesburg.nl .

Informatie over het leerlingenvervoer kan worden verkregen bij Juliëtte Vree van de cluster Onderwijs & Welzijn op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur , telefoonnummer 0313-481341.

Kent u iemand die een lintje verdient?
Bijna iedereen zal deze vraag met ja beantwoorden. Want ook in Doesburg zetten mensen zich in voor goede doelen. Vaak doen ze dat zonder eigenbelang, in alle bescheidenheid, het liefst zo onopvallend mogelijk.
Maar dat betekent niet dat hun inspanningen onopgemerkt blijven. Deze mensen hebben zich met bijzondere verdiensten en prestaties ingezet voor de samenleving en dat mag best eens officieel erkend worden. Ieder jaar worden dan ook velen van hen door personen, verenigingen, instellingen en maatschappelijke organisaties voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding. Of iemand voor zon onderscheiding in aanmerking komt is afhankelijk van de verdienste of prestatie die is geleverd.
Als u meer wilt weten over Koninklijke onderscheidingen, kunt u bij het Bestuurssecretariaat van de gemeente daarover een brochure opvragen (ook via de website van het Kapittel voor de Civiele Orden: www.lintjes.nl.)
Als u iemand kent, die u wilt voordragen voor een onderscheiding kunt u een aanvraagformulier opvragen.
Nadere informatie kunt u verkrijgen bij mevrouw M. Steitner, doorkiesnummer (0313-) 481329.

Vanaf 25 november 2005 kunnen inwoners van onze gemeente die te maken hebben met huiselijk geweld het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) bellen (tel. 0900-6600066). Slachtoffers, daders, omstanders en professionals kunnen er terecht voor vragen, informatie advies en doorverwijzing. Om het advies- en steunpunt onder de aandacht te brengen, is door 19 gemeenten in Midden- en Oost Gelderland een gezamenlijke campagne opgezet. Ook huisartsen, zorgverleners etc. kunnen een bijdrage leveren aan de bekendheid van het ASHG en dus de strijd tegen huiselijk geweld. Hoe? Door de campagnematerialen zó te plaatsen dat iedereen ze kan zien of meenemen.

Bijna de helft van de Nederlanders is slachtoffer, of slachtoffer geweest, van huiselijk geweld. Deze vorm van geweld is dan ook de meest voorkomende in onze samenleving. Negentien gemeenten in Oost- en Midden Gelderland werken samen om de hulpverlening te verbeteren. Zij willen daders sneller straffen. En zij maken duidelijk dat hulp dichterbij is dan je denkt. Met het nieuwe Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) verlagen zij de drempel om hulp te zoeken. De gemeenten sporen hun burgers aan om in een vroeg stadium te bellen. Want hoe sneller zij hulp zoeken, hoe beperkter de schade is voor alle betrokkenen.

Het ASHG is een vraagbaak voor iedereen. Het geeft informatie en advies, verwijst door en werkt samen met alle hulpinstellingen.

Het ASHG moet natuurlijk wel bekendheid krijgen onder de bevolking. Huiselijk geweld komt namelijk overal voor, dus ook in Doesburg. Als burgemeester vraag ik u om deze vorm van geweld een halt toe te roepen. En zo lang dat doel nog niet is bereikt: laten we de betrokkenen zo goed mogelijk op weg helpen naar een leven zonder geweld.

Foldermateriaal over deze actie is bij de informatiebalie van ons stadhuis verkrijgbaar.

H.G. Overweg,

burgemeester van Doesburg