Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Doelgericht werken vergroot succes jeugdzorg

Nieuwe publicatie Voor het goede doel

Utrecht, 12 mei 2006 Met veel jeugdigen gaat het goed. Een aantal heeft echter professionele hulp nodig. Maar hoe zorg je er nu voor dat die hulp tot goede resultaten leidt? De nieuwe publicatie Voor het goede doel van NIZW Jeugd gaat over de achtergronden en de mogelijkheden van het werken met doelen in de jeugdzorg.

Doelgericht werken vergroot de kans op een succesvol verloop. De auteurs van Voor het goede doel hebben in vele studies en contacten met praktijkwerkers ideeën opgedaan over het omgaan met hulpverleningsdoelen in de jeugdzorg. Aan de orde komen onder meer de noodzaak om de doelen te stellen in een goede dialoog tussen cliënt en hulpverlener, het specifiek, meetbaar, aanvaardbaar, realistisch en tijdgebonden formuleren van doelen en het doelgericht werken bij complexe problemen. Ook is er aandacht voor de juiste koppeling van middelen en doelen, zowel theoretisch als in de praktijk.

Dialoog
De kracht van de professionele hulpverlening schuilt in een goede dialoog tussen de cliënt en de hulpverlener, elk in hun eigen rol. Vanaf het begin en gedurende het hele proces zorgt de hulpverlener ervoor dat er werk- en vertrouwensrelatie met de cliënt ontstaat en dat hij die in stand houdt. Vanuit het perspectief van de hulpverlener moet dit ervoor zorgen dat de cliënt bereid is zich actief op te stellen in het hulpverleningsproces. Met doelgericht werken worden de grenzen van de hulpverlening opgezocht. Wanneer zijn we klaar? is daarbij de hoofdvraag. De hulpverlener is zich daarbij bewust van de beperkingen van het doelgericht werken, maar laat zich niet door die beperkingen domineren. Het vak en de passie helpen hem de blik van de cliënt op de toekomst te richten.

Doelgroep
Voor het goede doel is bestemd voor hulpverleners, behandelcoördinatoren, kwaliteitsfunctionarissen, methodiekontwikkelaars en praktijkbegeleiders in de jeugdzorg en voor docenten en studenten in opleidingen.

Bestellen
Voor het goede doel. Werken met hulpverleningsdoelen in de jeugdzorg is geschreven door Tom van Yperen en Mariska van der Steege. ISBN 90-8560-034-0, prijs 18,70. Het boek is verschenen bij Uitgeverij SWP en is te bestellen via de website www.nizwjeugd.nl/publicaties.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling