Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

28-4-2006

Sinds 28 april zijn verf- en lakspuiters minder geld kwijt aan administratieve lasten. De totale brache van onder meer autospuiters en scheepswerven bespaart jaarlijks bijna 800.000 euro. Verf- en lakspuiters zijn niet langer verplicht een miliecertificaat te halen en de verplichte keuring van zogenoemde van
hoogrendement-luchtspuitpistolen is vervallen. Dit komt omdat VROM zijn regelgeving moderniseert en daarbij het aantal regels flink vermindert.

Verf- en lakspuiter moesten een milieucertificaat behalen om verf en lak milieuvriendelijk te kunnen aanbrengen. Daardoor gaat minder verf en lak verloren, waardoor ook minder vluchtige organische stoffen (VOS) vrijkomen. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Bij schilders en verfspuiters kunnen VOS leiden tot het organisch psychosyndroom (OPS) ook wel schildersziekte genoemd. Hierbij wordt het centrale zenuwstelsel aangetast. Verf- en lakspuiters volgen nog wel een cursus voor milieuvriendelijk spuiten. Ook de verplichte milieukeuring van bepaalde typen hoogrendement-luchtspuitpistolen is vervallen. Fabrikanten hadden bezwaar tegen deze keuring omdat het leidde tot oneerlijke concurrentie. Voor kwalitatief mindere luchtspuitpistolen gold namelijk geen typekeuring.
Volgens het onderzoek 'Nulmeting Administratieve lasten ministerie VROM 2002' besparen verf- en lakspuiters en fabrikanten van luchtspuitpistolen in totaal 770.900 euro aan kosten die voortvloeien uit wet- en regelgeving (zogenoemde administratieve lasten). Het ministerie van VROM is verantwoordelijk voor zo'n 400 verschillende regelingen, bestaande uit wetten, algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen. VROM wil dat aantal de komende vier jaar flink reduceren en verbeteren.

Regelgeving
VROM heeft eind april hiervoor diverse regelingen ingetrokken. Het gaat om:

· Besluit vluchtige organische stoffen Wms

· Regeling keuring spuitapparatuur Besluit vluchtige organische stoffen Wms

· Regeling typegoedkeuring Besluit vluchtige organische stoffen Wms 2000,

· Regeling erkenning en examinering Besluit vluchtige organische stoffen Wms 2000,

· Reglement Beroepscommissie Besluit vluchtige organische stoffen Wms 2000,

· Examenreglement Besluit vluchtige organische stoffen Wms 2000. Het intrekkingsbesluit is op 31 maart 2006 in Staatsblad 163 gepubliceerd.

Download


Zie het origineel


· 'Nulmeting Administratieve lasten ministerie VROM 2002'