Productschap Margarine


11.05.2006

Soja zonder allergiereactie

Amerikaanse wetenschappers hebben twee Chinese sojavariëteiten gevonden die niet beschikken over het eiwit dat verantwoordelijk wordt gehouden voor allergische reacties. Zij willen de soorten beschikbaar stellen aan telers die non-allergene soja willen aanbieden zonder genetische modificatie in te zetten. De twee variëteiten kunnen ook worden gebruikt voor traditionele veredeling.

De onderzoekers zijn verbonden aan de University of Illinois (Urbana, Champaign) en het Donald Danforth Plant Science Centre in St. Louis (onderdeel van de Agricultural Research Service van het USDA). Zij hebben de meer dan 16.000 sojavariëteiten van de National Soybean Germplasm Collection doorgelicht. De twee variëteiten PI 567476 en PI 603570A bleken het allergieveroorzakende P34-eiwit niet te bevatten. Het ontbreken van dit eiwit wordt veroorzaakt door een spontane genetische mutatie.

De onderzoekers hebben geen patent aangevraagd maar de informatie meteen publiek gemaakt zodat zaadveredelaars en telers er hun voordeel mee kunnen doen. Met name voor voedingstoepassingen zou de inzet van non-allergene soja een uitkomst zijn gezien de toename in het aantal gevallen van allergie. Alleen al in de VS zouden 11 miljoen mensen last hebben van voedselallergie.

Collega-wetenschappers van de ARS zijn begin dit jaar gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden van het ontwikkelen van een allergeenvrije pinda. Hierbij maken ze gebruik van een enzym dat in bepaald fruit voorkomt, zogenaamd polyphenol oxidase enzym. Dit enzym zou de structuur van het pinda-eiwit veranderen dat de allergiereactie veroorzaakt.