Productschap Margarine
11.05.2006
Soja zonder allergiereactie
Amerikaanse wetenschappers hebben twee Chinese sojavariëteiten
gevonden die niet beschikken over het eiwit dat verantwoordelijk wordt
gehouden voor allergische reacties. Zij willen de soorten beschikbaar
stellen aan telers die non-allergene soja willen aanbieden zonder
genetische modificatie in te zetten. De twee variëteiten kunnen ook
worden gebruikt voor traditionele veredeling.
De onderzoekers zijn verbonden aan de University of Illinois (Urbana,
Champaign) en het Donald Danforth Plant Science Centre in St. Louis
(onderdeel van de Agricultural Research Service van het USDA). Zij
hebben de meer dan 16.000 sojavariëteiten van de National Soybean
Germplasm Collection doorgelicht. De twee variëteiten PI 567476 en PI
603570A bleken het allergieveroorzakende P34-eiwit niet te bevatten.
Het ontbreken van dit eiwit wordt veroorzaakt door een spontane
genetische mutatie.
De onderzoekers hebben geen patent aangevraagd maar de informatie
meteen publiek gemaakt zodat zaadveredelaars en telers er hun voordeel
mee kunnen doen. Met name voor voedingstoepassingen zou de inzet van
non-allergene soja een uitkomst zijn gezien de toename in het aantal
gevallen van allergie. Alleen al in de VS zouden 11 miljoen mensen
last hebben van voedselallergie.
Collega-wetenschappers van de ARS zijn begin dit jaar gestart met een
onderzoek naar de mogelijkheden van het ontwikkelen van een
allergeenvrije pinda. Hierbij maken ze gebruik van een enzym dat in
bepaald fruit voorkomt, zogenaamd polyphenol oxidase enzym. Dit enzym
zou de structuur van het pinda-eiwit veranderen dat de allergiereactie
veroorzaakt.