Gemeente Urk

Positief resultaat jaarrekening 2005

De jaarrekening 2005 van de gemeente Urk sluit met een positief saldo van EUR 617.000,00. Diverse incidentele meevallers zorgden voor dit positieve eindresultaat. De vaststelling van de jaarrekening staat geagendeerd voor de raadsvergadering van 20 juli 2006.

In de loop van 2005 heeft de gemeente Urk diverse incidentele meevallers ontvangen. Daarnaast brachten enkele autonome taken van de gemeente meer op. Ook de effecten van de twee ombuigingsoperaties en van het strakke budgetbeheer werden zichtbaar.

Enkele voorbeelden van hogere opbrengsten en mindere uitgaven zijn de volgende. De lasten op de post bouw- en woningtoezicht zijn lager uitgevallen en de opbrengst van de leges op deze post hoger (EUR 65.000,00). Er werden ook meer kleine percelen grond (stroken grond) in het oude dorp verkocht dan verwacht (EUR 55.000,00). Daarnaast keerde het ministerie van SZW eenmalige uitkering uit voor zaken die niet onder de Wet Werk en Bijstand vallen (EUR 50.000,00).Ook blijken er meer grafkelders, dan verwacht, te zijn uitgegeven (EUR 22.000,00). Daarnaast werd er rentevoordeel behaald (EUR 110.000,00) en viel de Algemene Uitkering uit het Gemeentefonds hoger uit (EUR 52.000,00).

Voor het overige werd het positieve rekeningsaldo beïnvloed door meerdere kleine posten. Het strakke budgetbeheer werpt zijn vruchten af.

Naast de financiële verantwoording legt het college van burgemeester en wethouders in de jaarstukken ook verantwoording af over het gevoerde beleid. Deze beleidsverantwoording, met de financiële paragraaf, en het burgerjaarverslag zullen volgende maand in definitieve vorm gereed komen. Op dit moment worden de stukken gecontroleerd door de accountant.

Vanaf medio juni liggen de jaarstukken 2005 en het burgerjaarverslag 2005 in het gemeentehuis en in de bibliotheek ter inzage. Ook is de jaarrekening via www.urk.nl in te zien. Tegen betaling van kosten kunnen de jaarstukken (vanaf medio juni) opgehaald worden in het gemeentehuis.