Vereniging Natuurmonumenten


Nieuwe wandelroute natuurmonumenten: langste rondwandeling duin & strand in zuid-holland
09-05-2006

Dagtocht

Proef de lente, pak de Koploper! De Koploper is een schitterende nieuwe dagtocht door de gebieden van Natuurmonumenten op de Kop van Goeree: dwars door duinen en schorren, langs het strand en door het bos. Vandaag openden dijkgraaf dhr J. Geluk van Waterschap Hollandse Delta en Natuurmonumenten-directeur dhr. J. de Boer de route officieel voor publiek. Met bijna 20 kilometer is de Koploper de langste rondwandeling langs strand en duinen in heel Zuid-Holland. De route is eenvoudig in te korten tot een rondwandeling van ongeveer 10 kilometer.

Prachtigste plekjes

" De wandeling is zo uitgestippeld dat je langs de prachtigste plekjes op de Kop van Goeree komt", zegt boswachter Frans van Zijderveld van Natuurmonumenten. "Je kunt hier lekker uitwaaien in de zeewind en onderweg valt er veel te genieten." Levend water is het thema van de wandelroute, die tot stand kwam dankzij intensieve samenwerking tussen drie duinbeheerders - Natuurmonumenten, Evides en Waterschap Hollandse Delta. Zonder water geen leven en geen natuur.

Kruidige geur

De route voert door de Oostduinen, het waterwingebied van Evides, waar al sinds 1934 drinkwater gewonnen wordt. Tegenwoordig doet Evides dat zeer zorgvuldig. Het waterwingebied hoort dan ook tot de mooiste, soortenrijkste en meest afwisselende duingebieden in ons land. Sinds 2005 heeft het waterbedrijf het natuurbeheer in de Middel- en Oostduinen overgedragen aan Natuurmonumenten. Frans van Zijderveld: "Op zonnige dagen gonst het hier van de insecten. Je ruikt de kruidige geur van wilde tijm, en vanaf eind mei bloeien de orchideeën. Dat open water trekt veel vogels aan." Een nieuw gebouwde uitkijktoren bij Ouddorp biedt fantastische vergezichten over strand en duinen.

Woest en wild

De route voert ook door het duingebied van Waterschap Hollandse Delta. Vroeger werden de duinen strak beheerd met rijshoutschermen en aanplant van helm. Tegenwoordig krijgt de natuur veel meer ruimte. "In de praktijk had Natuurmonumenten al een groot deel van de waterschapsduinen in beheer", vertelt Van Zijderveld. "Die samenwerking is nu bezegeld met een erfpachtovereenkomst voor 50 jaar." Na een flinke strandwandeling kom je bij de Kwade Hoek, een van de allermooiste terreinen van Natuurmonumenten, woest en wild. Voor deze kust is menig schip vergaan. De zee dringt hier diep in het land door. Jonge duintjes verschijnen en verdwijnen. Boven uitgestrekte zeekraalvelden jaagt de grauwe kiekendief. Met een tweede lus loopt u door de duinen tot aan de visafslag Stellendam. Via het buurtschap Havenhoofd, bloemrijke dijken en een klein stukje polder ziet u alle landschappen van de Kop van Goeree.

Startpunt & routebeschrijving

Startpunt is het parkeerterrein Kwade Hoek, aan de Oostdijkseweg, tussen Goedereede en Ouddorp. Volg de blauwe route en de weg wijst zich vanzelf. Leden van Natuurmonumenten kunnen bovendien een uitgebreide, gratis routebeschrijving downloaden op www.natuurmonumenten.nl .

Alternatief startpunt is de grote parkeerplaats aan de Vrijheidsweg ten noorden van Ouddorp. Vanaf hier kunt u uw wandeling beginnen of besluiten met een klim op de nieuwe uitkijktoren.

Wie het liever wat kalmer aandoet, kan de Koploper ook gerust in twee etappes lopen, want halverwege kom je weer langs het startpunt bij Parkeerterrein Kwade Hoek. "Beide helften zijn ongeveer even lang", zegt Frans van Zijderveld. "En even mooi."