Provincie Drenthe

Gedeputeerde Tanja Klip wil lagere uitstoot Essent Milieu Wijster 12 May 2006

Gedeputeerde Tanja Klip-Martin heeft Essent Milieu in Wijster tijdens haar werkbezoek aan het bedrijf voorbereid op strengere regelgeving. Dat deed zij nadat gedeputeerde staten (GS) deze week een melding van Essent hebben geweigerd over veranderingen in de bedrijfsvoering. Uit metingen is gebleken dat de emissie van dioxine de afgelopen jaren iets is toegenomen. De uitstoot blijft ruim binnen de normen van de milieuvergunning. Toch heeft Essent met de provincie afgesproken dat zij binnenkort maatregelen treft om de emissie van de afvalverbrander de komende tijd verder terug te brengen.

Essent heeft na jarenlang onderzoek een oplossing gevonden voor de verwerking van de zogenoemde Organische Natte Fractie (ONF). Dit ONF blijft over na het afvalscheidingsproces en bestaat voornamelijk uit organisch materiaal, zand en steen. Uit praktijkproeven is gebleken dat deze restfractie, die voorheen werd gestort, mee kan worden verbrand in de verbrandingsinstallatie. Het college van GS sprak deze week uit dat de gewijzigde bedrijfsvoering niet kon worden afgedaan met een melding, maar dat Essent een aanpassing van de vergunning moet aanvragen. Volgens GS zijn de gevolgen van het meestoken van ONF voor de uitstoot van de afvalverbrander naar de lucht onvoldoende inzichtelijk.

De oorzaak van de toename in dioxineuitstoot van de afgelopen jaren is onduidelijk. Essent onderzoekt dit en zal binnen enkele weken maatregelen voorleggen aan de provincie. Gedeputeerde Tanja Klip is niet blij met de toename. "Hoewel Essent binnen de milieuvergunning blijft, vind ik een toename in de uitstoot per definitie onacceptabel. Ik weet gewoon dat het beter en dus schoner kan," zo zegt zij. "Gelukkig heeft Essent ook die ambitie. Ik verwacht dat de zaak snel opgelost is en de emissies weer op het oude lage niveau zitten," aldus de gedeputeerde.

Als Essent vergunning krijgt voor het meeverbranden van het ONF, zal de provincie de nieuwste Europese normen opleggen. Deze stellen strengere eisen dan de huidige vergunning van Essent. Gedeputeerde Klip heeft tijdens haar werkbezoek aangegeven dat het bedrijf ook bij haar plannen voor uitbreiding uit moet gaan van de nieuwe Europese normen. Deze zijn bijvoorbeeld ook bij de nieuwe installatie in Emlichheim al voorgeschreven.