Vereniging van Houtimpregneerinrichtingen in Nederland


12 mei 2006

Bielzenperikelen opgelost

Bielzen en ander gecreosoteerd hout weer toegelaten volgens Europese regels. Ministerie van VROM trekt eerdere besluiten in

Wat was er aan de hand?
In 2003 had het Ministerie van VROM Europese regelgeving over het gebruik van gecreosoteerd hout op een nogal eigen wijze in Nederlandse wetgeving omgezet. Dat leidde begin 2005 tot een bij die wet horend handhavingstraject om verboden tweedehands bielzen van de markt te weren. Daarenboven kwam VROM begin 2006 met een eigenaardige uitleg van het verbod op toepassing van gecreosoteerd hout in direct watercontact. Dat zou ook (indirect) contact met neerslag inhouden. Daarmee werd in feite gecreosoteerd hout voor alle toepassingen in de ban gedaan omdat nu eenmaal alle toepassingen van gecreosoteerd hout buiten staan.

Niet Europa-proof
Beide verbodszaken hebben niet de toestemming van de Europese Commissie. En die is onmisbaar als een land wil afwijken van wat in Europa is afgesproken. Het was ook anders als VROM in zijn persbericht van 2003 had aangegeven. Het leidde tot grote problemen bij aanleg en onderhoud van spoorwegen. Hoewel tegenwoordig om technische redenen veel betonnen bielzen worden gebruikt zijn er legio situaties waar het gebruik van hout onmisbaar is. De verbodsintenties van VROM hadden dan ook hele grote technische en financiële consequenties voor, leveranciers van bielzen, aannemers, spoorwegbeheerders en het railvervoer.

En dus?
Bezwaren alom in binnen en buitenland, juridische procedures, beraad tussen Ministeries over wie de rekening betaalt tot en met klachten bij de Europese Commissie.

Resultaat:
Op 1mei jl. liet VROM weten voorlopig af te zien van haar eigenaardige "indirect water contact" interpretatie en op 10 mei trok ze haar dwangsommen in die ze had opgelegd aan bedrijven die gebruikte bielzen op de markt brachten.
Formeel wacht VROM nog even tot er een goed gesprek met de Europese Commissie is geweest en dan is te verwachten dat de onjuiste omzetting van Europese regelgeving van 2003 wordt gecorrigeerd. Voor de markt is van belang dat vanaf nu in Nederland, net als in de rest van Europa, gecreosoteerd hout - nieuw en hergebruikt - weer gewoon is toegestaan voor de bekende toepassingen.

Inlichtingen :
Ing. C. Boon, voorzitter Vereniging van Houtimpregneerbedrijven in Nederland
Tel. : 030 - 693.00.40
Fax : 030 - 692.50.45
E-mail : info@vhn.org