Gemeente Zevenaar


Eikenprocessierups

eikenprocessierups.gif

De eikenprocessierups die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt, is de laatste jaren noordwaarts Nederland ingetrokken. Waarschijnlijk heeft de klimaatverandering ten gevolge van het broeikaseffect hier mee te maken. Een aantal jaren geleden werd de eikenprocessierups alleen in Limburg en Brabant aangetroffen. Nu is deze rups al weer enkele jaren in Zevenaar aanwezig.

Zijn typische naam heeft de eikenprocessierups te danken aan het feit dat de rupsen zich gezamenlijk als een soort processie verplaatsen in de boom.

De eikenprocessierups kan overlast veroorzaken. De haren kunnen irritaties veroorzaken aan de huid en de ogen. Het beste wat men dan kan doen is niet te gaan krabben of wrijven, maar de huid goed te wassen. De meeste klachten zullen dan binnen enkele dagen verdwijnen.

De aanwezigheid van de eikenprocessierups kan men zien aan kaalgevreten eikenbomen en aan de grote nesten die te vinden zijn op stammen en dikke takken.

De komende periode zal de gemeente rupsennesten in eiken gaan bestrijden. Een deel van de eiken in Zevenaar zal behandeld worden met een biologisch bestrijdingsmiddel. Het gaat hier om grote eiken waarbij het moeilijk is de nesten handmatig te verwijderen. Nesten die voorkomen in de overige eiken zullen handmatig worden verwijderd.

Indien u denkt ergens een brandhaard van deze rups te weten of gezien te hebben neem dan contact op met het Service- en Meldpunt van de gemeente Zevenaar telefoonnummer 595555. De gemeente bestrijdt ook eikenprocessierupsen op particulier terrein. De kosten van de bestrijding bedragen 35,10.