Politieberichten Eemland zuid

Utrecht, 12-05-2006

Tweede verdachte Amersfoortse schietpartij aangehouden

AMERSFOORT - Op woensdag 10 mei is een tweede verdachte van de Amersfoortse schietpartij aangehouden. Bij deze schietpartij op de Kamperbinnenpoort op 25 maart kwam het slachtoffer, een 16-jarige jongen, te overlijden.

De tweede verdachte is een 18-jarige inwoner van Amersfoort die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord en die vandaag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De eerste verdachte, een 19-jarige inwoner van Amersfoort, zit in voorarrest. Zijn voorlopige hechtenis zal begin juni weer door de Raadkamer worden getoetst.

Burenruzie loopt uit de hand

AMERSFOORT Met behulp van pepperspray en een diensthond heeft de politie donderdagavond een 23-jarige Amersfoorter aangehouden die geheel door het lint was.

Omstreeks 22.20 uur kreeg de politie een melding van een conflict in de Van Ghentstraat waarbij een man met een bijl of een schep zou dreigen. Dezelfde man bleek kort daarvoor samen met drie andere mannen te hebben geprobeerd een deur van een woning in te trappen. De bewoner daarvan had geklaagd over geluidsoverlast en de 23-jarige man wilde verhaal halen. Inmiddels stonden er flink wat mensen op straat.

De politie ging er met meerdere eenheden op af en troffen de verdachte aan met bebloed hoofd en volledig door het lint. De man reageerde niet op het bevel om de schop te laten vallen. Ook toen hij, na meerdere malen te zijn gewaarschuwd, met pepperspay werd bespoten, reageerde hij niet. Uiteindelijk kon hij met behulp van de diensthond worden aangehouden. Op aanwijzingen van getuigen werden nog drie verdachten aangehouden: drie Amersfoorters van 19, 25 en 55 jaar. Allen zijn ingesloten voor verhoor.

Politie houdt grote controle

LEUSDEN/WOUDENBERG/AMERSFOORT De politie van Eemland zuid heeft op donderdag 11 mei op diverse locaties in het district grote controles uitgevoerd op tal van strafbare gedragingen en normhandhaving.

Het doel van de controle was met name om het veiligheidsgevoel van de burgers in Eemland zuid te vergroten en de pakkans van overtreders toe te laten nemen door een grote aanwezigheid van politie. De actie betrof normhandhaving in en rondom de diverse winkelcentra en bij hangplekken van het district Eemland zuid en controles op verkeersovertredingen en alcohol in het verkeer op tientallen locaties. Onderdeel van de actie waren verder de aanpak van hennepplantages in woningen in het district, zoekingen in woningen naar wapens, controle coffeeshops en growshops in Amersfoort, scootercontroles en alcoholcontroles op diverse locaties in het district.

Normhandhaving

Met opvallende en onopvallende surveillance-eenheden werden de diverse winkelcentra in het district aangedaan. Hier werd gecontroleerd op overlastsituaties en drugs- en alcoholgebruik. De zogenaamde veelplegers kregen bij de diverse controles bijzondere aandacht. Tijdens deze controle werden twee winkeldieven aangehouden, een 41-jarige Amersfoortse veelpleger werd aangehouden voor belediging en bedreiging van de politie toen hij op de Hellestraat werd betrapt op alcoholgebruik op straat, een 24-jarige Amersfoorter werd op heterdaad betrapt op drugsgebruik op het Stadhuisplein en eveneens aangehouden. Een 34-jarige Amersfoorter werd aangehouden op de Langestraat in Amersfoort terwijl hij aan het bedelen was. Verder kregen nog drie personen een bekeuring voor het drinken van alcohol op de openbare weg. Naast de reguliere controles werd deze middag en avond ook gecontroleerd op overlast bij de diverse bekende hangplekken in het district. Zowel in Amersfoort als in Leusden en Woudenberg was het rustig bij de diverse locaties en werd er geen overlast aangetroffen.

De resultaten van de actie:


- Er werden in totaal 144 bekeuringen geschreven en 13 personen aangehouden


- 4 hennepkwekerijen werden ontmanteld in woningen in Amersfoort en Leusden met een totaal van 990 planten, waarbij 4 maal sprake was van diefstal van stroom, bij een woning werden bovendien 6 messen aangetroffen die deels mogelijk verboden zijn. Dit wordt nader onderzocht door de recherche.


- Bij drie woningen in Amersfoort werd een zoeking gedaan. In een woning werd 36 stuks munitie aangetroffen en een 36-jarige Amersfoorter werd aangehouden. Bij een andere woning werd een verboden luchtdrukwapen aangetroffen. Ook hier werd een persoon aangehouden (personalia nog niet bekend). In de laatste woning werd een partij merkkleding aangetroffen die mogelijk is vervalst. Dit wordt nader onderzocht.


- Tijdens de scootercontrole werden 61 bestuurders gecontroleerd. Er werden 42 bekeuringen uitgeschreven voor uiteenlopende overtredingen. 1 Persoon werd aangehouden omdat een vals framenummer was geplaatst in de bromfiets


- Een 34-jarige Leusdenaar werd in Leusden op de Groene Zoom aangehouden wegens het rijden onder invloed tijdens een van de alcoholcontroles.


- Tijdens de controle bij de coffeeshops en growshops in Amersfoort werden geen strafbare feiten geconstateerd.

Bromfietsster aangereden

AMERSFOORT Een jonge vrouw uit Hoevelaken (leeftijd onbekend) is donderdagavond gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Omstreeks 23.45 uur hoorde een 65-jarige automobilist uit Amersfoort een klap toen hij reed op de kruising van de Ringweg Kruiskamp met de Lageweg. De vrouw was van links, vanaf de zijde van de Columbusweg, tegen de auto aangereden. De automobilist had haar niet zien aankomen. Pas toen hij uitstapte zag hij dat het een bromfietsster was. Het meisje is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Daar werd geconstateerd dat ze een gekneusde long heeft. Er waren geen getuigen van het ongeval en de sporen gaven ook niet direct antwoord op de vraag hoe het ongeval was gebeurd. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Poging zware mishandeling

AMERSFOORT Een 31-jarige Amersfoorter is donderdagavond aangehouden nadat hij had gedreigd iemand met een bierglas te slaan. De man was omstreeks 23.30 uur in een horecagelegenheid aan het Piet Mondriaanplein. Naar eigen zeggen had hij het glas gepakt ter verdediging nadat hij door een andere bezoeker met een biljartkeu op zijn hoofd was geslagen. Een personeelslid van de gelegenheid voelde zich echter bedreigd en belde de politie om aangifte te doen. De Amersfoorter was inmiddels vertrokken toen de politie arriveerde, maar keerde even later terug met bebloed hoofd en bebloede handen. Toen werd hij aangehouden. De man is ingesloten voor verhoor.

Verdachte van schennis plegen aangehouden

WOUDENBERG Een 38-jarige Amersfoorter is donderdag aangehouden op verdenking van schennis plegen bij het Henschotermeer. Drie bezoeksters van het de recreatieplas hebben zich beklaagd over het gedrag van de man. Hij zou wijdbeens voor de vrouwen zijn gaan liggen terwijl hij een korte broek met zeer wijde pijpen aanhad. Op hun aanwijzingen is de Amersfoorter aangehouden door de boswachter en overgedragen aan de politie. Tegenover de politie ontkende de man zich oneerbaar te hebben gedragen. Na verhoor kon hij weer gaan. Tegen de verdachte wordt proces verbaal opgemaakt.

Snorfietsster komt onder auto

AMERSFOORT Een bestuurster van een snorfiets, een 17-jarig meisje uit Nijkerkerveen, is donderdagochtend onder een auto gekomen. Omstreeks 11.50 uur kreeg de politie een melding van het ongeval. Het meisje reed over het fietspad van de Sara Burgerhartsingel toen een 58-jarige automobiliste uit Amersfoort rechtsaf sloeg en daarbij de snorfietsster over het hoofd zag. Het meisje kwam op de motorkap terecht en viel vervolgens op het wegdek, waarna zij tussen de wielen van de auto belandde. Daarbij kwam ze klem te zitten met haar arm tegen de hete uitlaat. De brandweer kon het meisje na een half uur uit haar benarde positie bevrijden. Per ambulance is ze naar het ziekenhuis overgebracht met een gebroken sleutelbeen en een brandwond.

Winkeldief gepakt

AMERSFOORT Een 38-jarige Amersfoorter is donderdag aangehouden na winkeldiefstallen bij drie winkels aan de Utrechtsestraat en de Varkenmarkt. Bij twee van de drie winkels had de verdachte al een winkelverbod. De man had parfum, wijn en etenswaren gestolen. Na een melding kon de politie hem omstreeks 13.30 uur aanhouden bij een van de winkels. De verdachte is ingesloten voor verhoor.