Gemeente Cromstrijen


09-05-2006

Cromstrijen krijgt rechtmatigheidverklaring

De gemeente Cromstrijen ontving als eerste gemeente in de Hoeksche Waard naast een goedkeurende getrouwheidsverklaring ook een goedkeurende rechtmatigheidverklaring bij de jaarrekening 2005 van de accountant. Dit is een bijzondere prestatie aangezien minder dan twintig procent van de Nederlandse gemeenten dit jaar verwacht een dergelijke verklaring te krijgen.

Wethouder Financiën, de heer Hans Flieringa, is erg blij met dit onbetwiste hoogtepunt. "Wij hebben het afgelopen jaar met ambtenaren en college en met brede steun van de gemeenteraad, er alles aan gedaan om ook deze goedkeurende verklaring te krijgen. "De zweetdruppels hebben zich uitbetaald en zijn een compliment waard. Ik ben er erg trots op! Onze inwoners kunnen er op vertrouwen dat wij zorgvuldig met hun geld omgaan. Dat bewijst deze verklaring."

Getrouwheid en rechtmatigheid
Ieder jaar stellen de Nederlandse gemeenten een jaarrekening op. In deze jaarrekening blikken zij terug op het afgelopen jaar: Hoe hebben wij vorig jaar het gemeentegeld besteed? Een accountant controleert de jaarrekening. Hij of zij toetst de jaarrekening op getrouwheid en sinds vorig jaar ook op rechtmatigheid. Getrouwheid betekent dat de gemeente de jaarrekening 2005 heeft opgesteld volgens de regels die daarvoor gelden en dat de jaarrekening een betrouwbaar beeld geeft van de financiële positie van de gemeente. Als de accountant op rechtmatigheid toetst dan kijkt hij of zij of de gemeente het gemeentegeld wel volgens alle wettelijke en lokale regels heeft geïnd en uitgegeven.