Politie Gelderland-Zuid

Politie-inzet gericht op veilig en gezellig verloop Emporium

Scherp toezicht op strafbare feiten

Wijchen, 12-05-2006 o Op zaterdag 20 mei wordt op recreatieterrein De Beerendonck in Wijchen het dancefestival Emporium gehouden. Naar verwachting zal dit evenement op ongeveer 20.000 bezoekers kunnen rekenen. Dat zijn er ruim 7000 meer dan vorig jaar, toen dit evenement voor het eerst gehouden werd.

De politie is de afgelopen maanden bezig geweest met de voorbereidingen van de politie-inzet en heeft daarbij gebruik gemaakt van de evaluatie die vorig jaar direct na het evenement gehouden is. In goed overleg met gemeente en justitie en de organisatie van het evenement zijn afspraken gemaakt, die net als vorig jaar moeten leiden tot een veilig en gezellig feest. Hierbij is het van belang dat kleine incidenten klein gehouden worden. Daarom is de politie waar nodig scherp op strafbaar gedrag.

Limoengele evenementenhesjes
Het evenement begint om 12.00 uur en duurt tot middernacht. De openbare orde op het afgezette terrein zelf is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de organisatie, die daarvoor eigen beveiligingsmensen heeft ingezet. Uiteraard zal de politie bij incidenten optreden om ook de openbare orde op het terrein zelf te handhaven. Politiemensen zijn tijdens het evenement zichtbaar aanwezig en gekleed in limoengele evenementenhesjes. Ook is er een mountainbiketeam van de politie aanwezig voor toezicht, dat zich snel en makkelijk kan verplaatsen. Er worden onder andere motoragenten ingezet, politiepaarden en andere parate eenheden. Daarnaast zal de politie zogenaamde supportersbegeleiders inzetten die normaal gesproken optreden bij voetbalwedstrijden. Zij zijn speciaal getraind in het in de kiem smoren van ongeregeldheden en kennen een groot deel van de bezoekers. Zij kunnen het publiek zo uitstekend begeleiden.

Boetes pinnen
De maatregelen en afspraken zijn erop gericht dat het evenement goed verloopt. Mochten er eventueel toch ongeregeldheden zijn, dan zijn medewerkers van het Openbaar Ministerie aanwezig voor snelle en adequate arrestantenafhandeling. Aangehouden verdachten die een boete krijgen opgelegd, kunnen die door te pinnen ter plaatse voldoen. Iemand die een boete krijgt en direct betaalt voorkomt dat hij of zij naderhand opgeroepen wordt om voor de rechter te verschijnen.

Drugsbeleid
De politie heeft met justitie en de gemeente Wijchen een streng drugsbeleid afgesproken. De politie controleert op drugshandel en drugsgebruik en zal daar waar nodig optreden. Het gebruik van partydrugs wordt niet toegestaan.

Toezicht parkeerterrein
Op de parkeerterreinen is voor deze gelegenheid goede verlichting aangebracht en de politie zal extra surveilleren om eventuele diefstal uit autos zoveel mogelijk te voorkomen. Toch roept de politie automobilisten op om onveilige situaties te voorkomen en geen waardevolle spullen in de auto achter te laten en de auto goed af te sluiten.

Alcoholcontrole
Om de verkeersveiligheid rond het evenement te verhogen, zal de politie na afloop alcoholcontroles houden. De controles worden gehouden in Wijchen, rondom het Emporium en later op de avond rond Nijmegen. Het KAN en de gemeente Nijmegen doen mee in de alcoholcontroles door het beschikbaar stellen van een promotieteam. Dat team is ter ondersteuning aanwezig met voorlichtingsmateriaal om het publiek duidelijk te maken dat alcohol en verkeer niet samengaan. Bestuurders die niet gedronken hebben, de BOBs, krijgen een kleine attentie.

---

De politie hoopt met oplettendheid en alle genomen maatregelen bij te dragen aan een goed verloop van dit evenement, waar met plezier op teruggekeken kan worden!(07)