Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
12 mei 2006

KABINET: MEER BESCHERMING CULTUURGOEDEREN

Kopers van cultuurgoederen en kunsthandelaren moeten in de toekomst nog beter opletten als ze een antiek beeldje of oude vaas aanschaffen omdat landen van herkomst of rechthebbenden deze goederen makkelijker kunnen terugvorderen. Hierdoor kan de illegale handel beter worden aangepakt. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie en staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Volgens het wetsvoorstel kunnen rechthebbenden van cultuurgoederen die in Nederland zijn verkocht maar in andere landen zijn gestolen of tegen de regels in toch zijn uitgevoerd, deze sneller bij de koper opeisen. Een beroep op goede trouw of verjaring zal teruggave niet meer kunnen verhinderen. Het cultuurgoed moet worden teruggeven. In zulke gevallen zal de rechter een billijke vergoeding toekennen als de koper zorgvuldig is geweest bij de aanschaf.

De nieuwe regeling is het gevolg van het UNESCO-verdrag inzake onrechtmatige invoer, uitvoer en eigendomsoverdracht van cultuurgoederen. Het wetsvoorstel geeft uitvoering aan de ratificatie van dit verdrag.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 12.05.2006