Mei 2006

Nederland behoudt zesde plaats in wereldtop congresdestinaties Zesde plaats op internationale ICCA ranglijst 2005 royaal behouden Nederland heeft in 2005 haar zesde positie op de ranglijst van de internationale congresdestinaties vastgehouden. Ons land behoort tot de top-congresdestinaties en staat direct achter de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de International Congress and Convention Association (ICCA).
'Na een periode van stijging, Nederland stond op de 14e plaats in 2002, plaats 10 in 2003 en plaats 6 in 2004, is er nu sprake van plaatsbehoud. Een mooie prestatie waarmee we onze positie hebben verstevigd. We moeten echter wel alert blijven op concurrenten zoals Italië en Australië die net achter ons staan", aldus Renée Cohen, Director of Destination Sales van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

Verdere groei
ICCA inventariseert jaarlijks de internationale associatiecongressen. Nederland heeft in 2005 een groei doorgemaakt van 9 procent en het aantal congressen is gestegen van 181 naar 197. In Nederland verzamelt het NBTC jaarlijks, in samenwerking met de regionale congresbureaus en congresaccommodaties, de internationale congresstatistieken binnen Nederland.

Concurrentie
Zwitserland, dat vorig jaar uit de top-10 verdween, is weer terug op de tiende plaats. Italië en Australië hebben hun positie ook weten te behouden en staan dicht achter Nederland op een zevende en achtste plaats.

Voorsprong
Bij de nummers één tot en met vijf blijft de Verenigde Staten een voorsprong behouden ten opzichte van de andere internationale congreslanden. Alleen Groot-Brittannië en Frankrijk zijn van plaats gewisseld (respectievelijk op de vierde en vijfde plaats).

Marktbewerking
Het NBTC heeft gedurende het afgelopen jaar haar werkzaamheden op gebied van congresacquisitie verder uitgebreid. In Frankrijk, Zwitserland, België, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn congresspecialisten aangenomen die Nederland als congresdestinatie op de kaart zetten en beslissingnemers en boekers overtuigen van de voordelen van Nederland als congresland.

Research
Ook in Nederland werkt het NBTC hard aan het bevorderen van kandidaatstellingen voor internationale congressen door Nederlandse associaties. Door middel van research worden de potentiële congressen geïdentificeerd en biedt het NBTC de Nederlandse associaties ondersteuning aan bij de kandidaatstelling. Dit heeft in 2005 en 2006 al geleid tot een aantal zeer toonaangevende congressen voor 2009 en 2010.

De top 10 van International Conference countries (non-corporate) leest u in het overzicht.