Ministerie van Buitenlandse Zaken

door slimme investeringen

Meer schone energie voor de armen door slimme investeringen

Ministerie van Buitenlandse Zaken en Ministerie van VROM

Persbericht

12 mei 2006

Meer schone energie voor de armen door slimme investeringen

Er zijn slimme investeringen nodig om armen in ontwikkelingslanden toegang tot energie te geven en tegelijkertijd luchtvervuiling en klimaatverandering tegen te gaan. Dat is een belangrijke conclusie van de jaarlijkse bijeenkomst van de VN Duurzaamheidsconferentie in New York. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Van Geel (Milieu) hebben zich met succes sterk gemaakt voor deze aanpak.

Meer moderne energie voor de armen
Op de VN Duurzaamheidsconferentie is men het erover eens dat toegang tot energie, met name voor de armste ontwikkelingslanden, sterk moet worden verbeterd. Nederland heeft zich ertoe verplicht om uiterlijk in 2015 in totaal 10 miljoen mensen van moderne energie te voorzien. Ons land is tot nu toe het enige land dat zich aan zo'n resultaatgerichte doelstelling heeft verbonden. Van Ardenne heeft andere landen opgeroepen om dit voorbeeld te volgen. De minister heeft verder aangegeven dat vrouwen prioriteit krijgen in haar energiedoelstelling. Vooral vrouwen in ontwikkelingslanden zijn nu nog veel tijd kwijt met het zoeken naar brandstof om te koken. Er was veel bijval voor het voorstel van Van Ardenne om het huidige Investeringsraamwerk voor Schone Energie van de Wereldbank uit te breiden met een loket voor energie-investeringen voor de armen (Energy for All).

Meer slimme investeringen
Om aan de toenemende vraag naar energie te voldoen en tegelijkertijd rekening te houden met het milieu zijn wereldwijd miljarden extra investeringen nodig. Op de VN top waren de landen het erover eens dat er meer gebruik moeten worden gemaakt van slimme combinaties van publieke en private investeringen om zo extra investeringen te realiseren voor schone energie. Van Geel heeft aangekondigd dat VROM op 16 en 17 oktober van dit jaar samen met de Wereldbank, de World Business Council for Sustainable Development, ABN AMRO en Shell de internationale klimaatconferentie `Make Markets Work for Climate' gaat organiseren. Deze conferentie gaat over vernieuwende financieringsinstrumenten voor duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. Als in de toekomst de uitstoot van broeikasgassen verder wordt teruggedrongen, zal dit leiden tot meer investeringen in duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. Naar schatting zal een emissiereductie van 60 tot 80 procent in de periode 2013 - 2050, zoals de Europese Milieuministers hebben voorgesteld, een investering van ongeveer 100 miljard Euro opleveren.

Onvoldoende toegang tot energie en ernstige milieuproblemen Naar schatting twee miljard mensen hebben geen toegang tot elektriciteit of andere moderne vormen van energie en zo'n drie miljard mensen koken nog steeds op hout of houtskool. Jaarlijks sterven er 800.000 mensen - met name in ontwikkelingslanden - aan luchtvervuiling in steden en luchtvervuiling binnenshuis. Wereldwijd neemt de uitstoot van broeikasgassen toe, in de rijke landen en met name ook in snelgroeiende ontwikkelingslanden zoals China, Brazilië en India.