Erasmus MC


11-05-2006: Eerste onderzoek naar effectiviteit behandeling forensisch psychiatrische patiënt Samenwerking tussen GGZ Westelijk Noord-Brabant en Erasmus MC

Vandaag start voor het eerst in Nederland onderzoek naar de effectiviteit van behandeling in een zogenoemd Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA). GGZ Westelijk Noord-Brabant gaat in samenwerking met het Erasmus MC de effectiviteit van de behandeling van haar FPA in Halsteren wetenschappelijk toetsen. Doel is te komen tot een behandelmethode die de beste resultaten oplevert.

De nadruk van de behandeling binnen de FPA ligt op het leren omgaan met de psychische stoornis en op het resocialiseren, zodat patiënten kunnen terugkeren naar de maatschappij. In het kader van het onderzoek wordt in de FPA in Halsteren de zogenoemde Community Reinforcement Approach (CRA) geïntroduceerd. Bij deze behandeling wordt vanaf het begin van de opname op gestructureerde wijze gewerkt aan de terugkeer naar de maatschappij. De CRA is specifiek ontwikkeld voor het behandelen van mensen die zijn vastgelopen in de maatschappij. De onderzoekers van het Erasmus MC zullen de CRA-methode vergelijken met de behandeling zoals die momenteel binnen de FPA in Halsteren plaatsvindt. Bekeken wordt met welke methode de beste resultaten worden behaald.

Een FPA fungeert als een schakelafdeling tussen justitie en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Hier worden mensen opgenomen die een delict gepleegd hebben waarvoor zij niet toerekeningsvatbaar zijn verklaard vanwege een psychische stoornis. Zij hebben al een justitieel traject achter de rug, zoals gevangenisstraf of TBS, maar zijn nog te gevaarlijk om direct de maatschappij in te gaan of om op een gewone afdeling binnnen een algemeen psychiatrisch ziekenhuis te worden opgenomen.