Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

12-5-2006

De ministerraad heeft op voorstel van minister Dekker van VROM ingestemd met het aangepaste deel 3 van de Planologische Kernbeslissing (PKB) Derde Nota Waddenzee. De PKB met de titel 'Ontwikkeling van de Wadden voor natuur en mens' is na inspraak op punten aangepast en aangevuld. Uit de inspraak blijkt brede steun voor de hoofddoelstelling van de PKB: een duurzame bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee als natuurgebied en het behoud van het unieke open landschap.

De PKB is op meerdere punten gewijzigd en aangevuld. Het kabinet houdt het bestaande snelvaargebied bij Oudeschild (Texel) toch open. Alleen in dat gebied zijn waterskiën, jetskiën en vergelijkbare gemotoriseerde activiteiten toegestaan. Daarnaast is het verbod op het gebruik van ultralichte vliegtuigen boven de Waddenzee en de Waddeneilanden geschrapt. Tijdens de inspraak is gebleken dat de vliegtuigjes kunnen voldoen aan dezelfde eisen als andere kleine vliegtuigen, waaronder de minimum vlieghoogte van 450 meter. Voor de recreatievaart is het maximum aantal ligplaatsen verhoogd van 4.400 naar 4.600.

Het kabinet sluit op voorhand een verdere verdieping van de vaargeul van de Eems richting de Eemshaven niet uit. Hiermee wordt een uitzondering gemaakt op de gehanteerde streefdieptes 1993. Het kabinet houdt daarbij rekening met de mogelijke toekomstige aanlanding van diepstekende tankers voor het vervoer van vloeibaar gas en diepstekende scheepvaart voor een mogelijk nieuwe energiecentrale bij de Eemshaven.
Verder is de zogenoemde PKB-grens op een aantal specifieke plekken aangepast. Deze aanpassingen doen beter recht aan de lokale situatie, zo bleek ook uit de inspraak. De grensaanpassingen zijn gedaan bij de haven van Terschelling, de jachthaven bij Schiermonnikoog en de veerdammen van Ameland, Schiermonnikoog en Holwerd. Deze aanpassingen zijn in lijn met de situatie van de overige havens in het Waddengebied die al buiten het PKB-gebied liggen. Dat betekent bijvoorbeeld dat voor de havens en veerdammen niet dezelfde bouwbeperkingen gelden als in het PKB-gebied.

Het kabinet heeft ook gekeken naar diverse andere belangen die tijdens de inspraak naar voren kwamen. Zo wordt in de PKB het belang benadrukt van 'beleving van landschap en natuur' en kleinschalige activiteiten die van oudsher al in het gebied plaatsvinden. Daarnaast ziet het kabinet perspectief voor duurzame vormen van visserij in de Waddenzee. Vanuit regionale en lokale economische belangen is ingesproken tegen het verbod op zeewaartse uitbreiding van havens en bedrijventerreinen. Toch houdt het kabinet vast aan het verbod. Zeewaartse uitbreidingen zijn directe en onomkeerbare ingrepen, die leiden tot een onacceptabele aantasting van de natuurlijke waarden van de Waddenzee. Uitbreiding van bestaande havens en bedrijventerreinen in de Waddenzee is alleen landinwaarts toegestaan. Verder heeft het kabinet de PKB-tekst over windturbines verduidelijkt: geen windmolens in de Waddenzee.

In de PKB is het ruimtelijk beleid voor het Waddenzeegebied vastgelegd voor de komende tien jaar met een vooruitblik naar 2030. De PKB maakt deel uit van een integraal pakket aan voorstellen voor het Waddenzeebeleid. Dit pakket bestaat uit het verbeteren van de bestuurlijke organisatie van het Waddenzeebeleid, het Waddenfonds (800 miljoen euro over 20 jaar), duurzame schelpdiervisserij en de aan strikte randvoorwaarden gebonden gaswinning. Het aangepast deel 3 van de PKB Derde Nota Waddenzee voldoet aan de voorwaarden van de Europese Habitatrichtlijn en de herziene Natuurbeschermingswet 1998. Bij de nadere uitwerking van de PKB wordt rekening gehouden met de Europese Kaderrichtlijn Water. In november 2001 werd ook al een deel 3 van de PKB Derde Nota Waddenzee gepubliceerd. Die procedure kon toen niet worden afgerond door de val van het kabinet Kok-II. Na instemming van Tweede- en Eerste Kamer met het aangepast deel 3 wordt deel 4 van de PKB uitgebracht en is de Derde Nota Waddenzee formeel van kracht.

Zie ook


Zie het origineel

Dossier Waddenzee: http://www.vrom.nl/waddenzee