Ministerie van Defensie

12-05-2006 14:56

Vervanging f-16 op schema

Er is geen aanleiding de voorkeur voor de JSF te heroverwegen en het project vervanging F-16 ligt op schema. Dat blijkt uit de vierde jaarrapportage die de staatssecretarissen Karien van Gennip van Economische Zaken en Cees van der Knaap van Defensie vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Als dit najaar de definitieve besluitvorming over de vervanging van de huidige verouderende F-16 gevechtsvliegtuigen achter de rug is en het parlement akkoord, zal het ministerie van Defensie begin volgend jaar het eerste testtoestel van de JSF bestellen. In 2008 volgt dan een bestelling van nog eens twee F-35 toestellen. In eerste instantie worden de toestellen gebruikt om te testen en om invoering van de JSF binnen de Nederlandse luchtmacht voor te bereiden.

Naast de voorbereiding van de verwerving wordt ook gekeken naar de produktie en inrichting van de instandhouding van de JSF na introductie. Het doel is realisatie van een Europees JSF instandhoudingsplan met ook een belangrijke rol voor Nederland. Op basis van ambitie en huidige inzichten wordt een plangetal van 85 JSFâs gebruikt als behoefte voor de vervanging van de huidige vloot van 108 F-16âs.

De F-16 komt na 2010 aan het einde van de levensduur die met de zogenoemde Midlife Update al met tien jaar is verlengd. De oudste F-16âs dateren van 1975.

Gerelateerde links:
Jaarrapportage "Vervanging F-16" over het jaar 2005