D66

Er komen meer strategische keuzes in het internationaal cultuurbeleid. Het gaat erom toekomstgericht en langjarig te investeren in de internationale positionering, promotie en programmering van Nederlandse kunstenaars. Ook wordt meer verantwoordelijkheid neergelegd bij specialisten uit de cultuursector zélf.

Dit stelt staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur) in de brief Koers kiezen die zij vandaag, samen met Atzo Nicolaï (Buitenlandse Zaken), naar de Tweede Kamer stuurt.

Internationale activiteiten zijn voor kunstenaars en hun publiek vaak enorm inspirerend, meent Van der Laan. Denk maar aan de aanwezigheid van Nederlandse kunstenaars op de Biënnale van Venetië, de grote Marokko tentoonstelling in de Nieuwe Kerk, of het optreden van DJ Tiësto bij de Olympische Spelen. Dáárom vind ik een sterk internationaal cultuurbeleid zo belangrijk.

Het internationaal cultuurbeleid heeft in de afgelopen 10 jaar vele successen geboekt. De samenhang liet echter soms te wensen over. Om de Nederlandse cultuur meer herkenbaar op de kaart te zetten, is de tijd nu rijp om de stap te zetten van een beleid van niet alleen reageren naar ook vooruitkijken.

Tegelijkertijd willen Van der Laan en Nicolaï de praktische invulling van de strategisch keuzes nadrukkelijker overlaten aan specialisten uit de cultuursector. Om de gepaste afstand van de overheid tot de kunstsector duidelijker te markeren, worden de budgetten van de cultuurfondsen verruimd van 40 procent naar 50 procent van de HGIS-cultuurmiddelen. De ambtelijke commissie die over de internationale cultuurgelden oordeelt, wordt afgeschaft. Die commissie was altijd al een beetje een vreemde eend in de bijt. Wat mij betreft horen deskundigen uit de cultuursector over kunst te oordelen, niet ambtenaren op ministeries. Dat principe wordt nu in ere hersteld, aldus Van der Laan.

Bij het maken van strategische keuzes spelen speerpunten uit het nationale cultuurbeleid een belangrijke rol. Nederlandse initiatieven op het terrein van culturele diversiteit verdienen een vertaling naar de internationale context. Dit betekent dat ook het thema cultuur en economie de komende jaren in het internationaal cultuurbeleid centraal staat. Daarnaast zal structureel worden ingezet op behoud van gemeenschappelijk cultureel erfgoed.

Van der Laan kiest er voor extra in te zetten op cultuurdisciplines waar, gelet op onze kwaliteit en reputatie, veel te winnen valt. Om deze strategische rol in te vullen is flexibiliteit bij het maken van combinaties tussen disciplines en landen van belang. Het criterium van prioriteitslanden wordt daarom afgeschaft. Verder zal waar mogelijk en wenselijk aansluiting worden gezocht bij buitenlandspolitieke prioriteiten.
Veel spelers uit het internationale cultuurveld hadden behoefte aan een sterkere focus binnen het internationaal cultuurbeleid, want heldere keuzes versterken onze positie in de internationale kunstwereld. , aldus Van der Laan. Aan die behoefte geven we nu gehoor. In nauw overleg met kunstenaars en culturele instellingen werken we de nieuwe prioriteiten de komende maanden verder uit.

De brief Koers Kiezen van Medy van der Laan is te downloaden via http://www.minocw.nl/cultuur/

11-5-2006 11:39