Technische Universiteit Delft

'Ingenieur als bijzondere variant van de academicus'

Academici, en ingenieurs in het bijzonder, hebben de plicht zich (vaker) maatschappelijk in te zetten, stelt prof.ir. Wim Dik. De oud-staatssecretaris en ex-KPN-topman zegt dit vandaag, vrijdag 12 mei, in zijn afscheidsrede als hoogleraar aan de TU Delft.

Onder het motto A = O + M stelt prof. Wim Dik dat academici (A) veel meer ondernemingszin (O) en maatschappelijke betrokkenheid (M) moeten tonen dan nu het geval is. Dik vindt dat tegenover de kansen die een universitaire opleiding biedt, de plicht staat om wat terug te doen voor de maatschappij. 'Ik heb een captain of industry wel eens horen zeggen dat hij één boek per jaar las. Dat is gewoon zielig. Zo iemand heeft de plicht zich ook te interesseren voor politiek, kunst en cultuur en zich daar ook voor in te zetten.'

Dit alles geldt volgens Dik in versterkte mate voor een bijzondere variant van de academicus, de ingenieur. 'De ingenieur is door zijn praktische, pragmatische houding en zijn kennis van technologie, bij uitstek in staat te helpen om de samenleving beter in te richten. Ik verwacht op dit gebied dan ook meer van een ingenieur dan van bijvoorbeeld een socioloog.' Dik hoort zelf tot de maatschappelijk prominente ingenieurs van Nederland. Door het tijdschrift Technisch Weekblad werd hij in 2004 zelfs uitgeroepen tot meest invloedrijke ingenieur van Nederland.

Het tweede element, naast maatschappelijke betrokkenheid, dat Dik in zijn rede aansnijdt, is ondernemingszin. 'Die ondernemingszin hebben we er in Nederland de laatste decennia met geld en geweld uitgehaald. Overal is een loket voor gecreëerd. Dan moet je later ook niet gaan klagen dat er zo weinig ondernemingszin is. Met ondernemend zijn bedoel ik in dit verband overigens niet dat iedereen een eigen bedrijf moet beginnen. Je kunt ook ondernemend zijn binnen een bedrijf.' Gezin, school en universiteit hebben volgens Dik een taak om de prikkels om ondernemend te zijn weer te herstellen.

Prof.ir. Wim Dik was van 2000-2006 hoogleraar Management van ICT-geörienteerde organisaties aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft. Daarvoor was hij onder meer staatssecretaris van exportbevordering in het kabinet Van Agt II en bestuursvoorzitter van KPN.

Nadere informatie:
Persvoorlichter, directie Marketing en Communicatie TU Delft, Karen Collet: 015-2785408, e-mail: k.collet@tudelft.nl