EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

28-04-2006 - EVO: âBijtelling zakelijk gebruikte bestelauto verlagenâ

bestelauto verlagenâ

Staatssecretaris Wijn dient binnenkort een wetsvoorstel in dat de omzetting regelt van de teruggaaf van aanschafbelasting (BPM) voor ondernemers in een wettelijke vrijstelling. De staatssecretaris schrijft dit vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. EVO is tevreden dat de staatssecretaris het probleem van de voorfinanciering van de BPM voor bedrijfsbusjes definitief wil laten verdwijnen. Volgens EVO moet hij nu ook doorpakken. Het feit dat de voorfinanciering vervalt, zou aanleiding moeten zijn om de bijtelling voor zakelijk gebruikte bestelauto's te verlagen.

Sinds 1 juli 2005 moeten ondernemers BPM betalen als zij een nieuwe bestelauto kopen. Deze heffing, die kan oplopen tot 10.000 euro per auto, is terug te vragen bij de Belastingdienst. Sinds de berekening van de voorfinanciering is ook de cataloguswaarde met veertig procent verhoogd door de fiscus, waardoor de kosten van de bijtelling fors zijn gestegen. EVO bepleit dat Financiën nu ondernemers geheel vrijgesteld worden ook die berekening naar beneden bijstelt.

Ook verzekeringskosten namen toe, doordat verzekeraars sinds de invoering van de nieuwe regeling uitgaan van de catalogusprijs inclusief BPM.

Bovendien moet volgens EVO de vrijstelling gelden voor elk zakelijk gebruik. Gemeenten en andere lagere overheden, die de bestelauto zakelijk gebruiken, hebben nu geen recht op teruggaaf. De staatssecretaris heeft nu de kans om de teruggaaf voor deze groep alsnog wettelijk te regelen.