Het Nederlandse Rode Kruis

Den Haag, 12 mei 2006

200 jongeren dingen al mee naar vakantie

Website actie Rode Kruis succesvol

Al meer dan 225 jongeren hebben een kans gewonnen op een geheel verzorgde vakantie met het Rode Kruis. Zij speelden met succes het kofferspel via www.rodekruis.nl. De wedstrijd is onderdeel van de campagne 'de week van je leven' van het Rode Kruis, die woensdag gelanceerd is. In totaal is het spel al 2000 keer gespeeld. Op 29 mei worden de winnaars bekend gemaakt.

'Wat opvalt is dat veruit de meeste jongeren die meespelen geen handicap hebben', aldus een woordvoerder. 'Dat betekent dat jongeren zonder handicap het leuk vinden om met iemand met een handicap op vakantie te gaan.' Het Rode Kruis roept zoveel mogelijk jongeren tussen de 18 en 30 jaar mee te doen aan de wedstrijd.

De wedstrijd is onderdeel van de campagne 'de week van je leven'. De hoofdprijs is een verblijf op het Caribische eiland Curaçao. Deze reis vindt plaats van 14 tot 21 juni. Er zijn vier plaatsen gereserveerd in het vliegtuig inclusief een rolstoelplaats. De tweede prijs is een geheel verzorgde reis in Nederland. Deze vindt plaats van 12 tot 17 juni in het Rode Kruis hotel IJsselvliedt te Wezep. 37 jongeren mét en zonder beperking kunnen mee.

Week van je leven

Het Nederlandse Rode Kruis lanceerde deze week de campagne: 'de week van je leven' omdat er veel eenzaamheid is onder chronisch zieke en gehandicapte jongeren. Maar liefst de helft van de Nederlandse jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte in de leeftijd van 16 tot 30 jaar is matig tot zeer sterk eenzaam, zo blijkt uit onderzoek. 20 procent van de ondervraagde jongeren met een beperking beschouwt zijn of haar leven op dit moment zelfs als niet prettig. Op vakantie gaan is volgens het Rode Kruis een middel om eenzaamheid te verlichten. Voor mensen met een beperking is het soms lastig om op reis te gaan. Slechts 26 procent van de eenzame chronisch zieken en gehandicapten heeft in de afgelopen 6 maanden een vakantie van langer dan 5 dagen ondernomen. Bij gezonde jongeren ligt dit percentage hoger.

Het Nederlandse Rode Kruis

Het Rode Kruis komt op voor chronisch zieken en gehandicapten en is al jaren actief om eenzaamheid tegen te gaan. Ruim 18.000 vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis helpen 55.000 vereenzaamden en chronisch zieken en gehandicapten met zogenaamde 'vriendendiensten', zoals huisbezoeken, oppashulp, internetles, coaching en het opzetten van telefooncirkels. Jaarlijks genieten zo'n 6000 gasten van aangepaste vakanties op het vakantieschip J. Henry Dunant of in één van de Rode Kruis- vakantiehotels.


----

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Kodde van het Nederlandse Rode Kruis, 070 4455852/ 06 20959478. akodde@redcross.nl www.rodekruis.nl