1,5 miljoen Nederlanders geen vertrouwen in ziekenhuisbezoek

Marketresponse b.v.

Ruim 1,5 miljoen Nederlanders hebben geen vertrouwen in ziekenhuisbezoek. Onlangs besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg het UMC St Radboud een operatieverbod op te leggen voor de afdeling hartchirurgie, wegens veiligheidsrisico's als gevolg van interne conflicten. Eerder dit jaar ontsloeg het Maasziekenhuis in Boxmeer om vergelijkbare redenen drie van haar chirurgen. Begin deze maand stelde het Mesos Medisch Centrum één van haar anesthesiologen op non actief wegens een intern conflict.
Er komen momenteel meer veiligheidrisico's binnen ziekenhuizen aan het licht. Gaat de Nederlander nog met vertrouwen naar het ziekenhuis? MarketResponse vroeg de Nederlandse consument naar haar opinie. Een representatieve groep van 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder werd hierover ondervraagd.

Conclusies op hoofdlijnen
Uit het onderzoek van MarketResponse blijkt dat één op de zeven Nederlanders met onvoldoende vertrouwen naar ziekenhuizen gaat, zowel naar Academische als Algemene ziekenhuizen. Bijna één op de vijf Nederlanders vindt dat zijn belang niet voorop staat in het ziekenhuis.

De helft van de Nederlanders vindt dat een organisatie bestaande uit medewerkers van ziekenhuizen, de overheid, patiëntverenigingen en zorgverzekeraars het beste ziekenhuizen kan controleren.

Het besluit van de voorzitter van UMC st. Radboud om na het operatieverbod voor de afdeling hartchirurgie af te treden, wordt door zeer veel Nederlanders als een goede beslissing beschouwd

Meer gedetailleerde resultaten
Van de ondervraagden zegt 15% met onvoldoende vertrouwen zowel naar Academische als Algemene ziekenhuizen te gaan. Ruim 80 % heeft wel voldoende vertrouwen

Een derde (32%) zegt dat ziekenhuizen onvoldoende inzicht geven in de kwaliteit van hun prestaties.

En hoewel ruim de helft (55 %) van de ondervraagden vindt dat in hun ogen in het ziekenhuis het belang van de patiënten voorop staat, is bijna een vijfde van de Nederlanders het oneens met deze stelling.

Eén op de tien Nederlanders is het oneens met de stelling dat de kwaliteit van de medische zorg in de Nederlandse ziekenhuizen van internationaal niveau is (11%). 69 % is het wel met deze stelling eens.

Methode
Het onderzoek is uitgevoerd met gebruikmaking van telefonische interviews en opgenomen in een omnibus, binnen het panel van MarketResponse: De Onderzoek Groep. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 2 mei tot en met 8 mei 2006, onder een representatieve steekproef personen van 18 jaar en ouder.

Contact:
Berlinda Harkink (B.Harkink@marketresponse.nl), tel: 033-3303333 Eugénie Martens (E.Martens@marketresponse.nl), tel: 033-3303333 Publicatie alleen met bronvermelding MarketResponse BV