Leven zonder bril eindelijk mogelijk na staaroperatie

Alcon

PERSBERICHT

Leven zonder bril eindelijk mogelijk na staaroperatie met nieuwe kunstlens TNS NIPO: 96 procent van de staarpatiënten draagt na een staaroperatie nog steeds (lees)bril

Rotterdam, 12 mei 2006 - In het Oogziekenhuis Rotterdam (OZR) voeren drs. B.L.M. Zijlmans, oogarts van Het Oogziekenhuis Rotterdam en dr. R.M.M.A. Nuijts, oogarts van het Academisch Ziekenhuis Maastricht vandaag een staaroperatie uit met de nieuwste generatie multifocale kunstlenzen om staar en ouderdomsverziendheid te behandelen: de AcrySof ReSTOR(r) implantlens van Alcon. Deze nieuwste kunstlens maakt, in tegenstelling tot de huidige kunstlenzen, voor het eerst een leven zonder (lees)bril mogelijk en biedt scherp zicht voor zowel dichtbij als veraf. Dit komt tegemoet aan de wens van ruim een kwart van de staarpatiënten, die nog geen staaroperatie hebben ondergaan, om geen bril meer nodig te hebben na deze operatie. Nu heeft 96 procent van de patiënten na een staaroperatie nog een bril nodig.

Staar(cataract) is een natuurlijke vertroebeling van de ooglens. Staar is een ouderdomsverschijnsel dat vooral voor komt bij mensen boven de 65 jaar. Staar is met een operatie te verhelpen waarbij de natuurlijke lens wordt vervangen door een kunstlens. Per jaar ondergaan meer dan 120.000 mensen deze ingreep. Daarmee is het dé meest voorkomende operatie in Nederland.

Staaroperatie verbetert dagelijks leven
TNS NIPO deed in opdracht van Alcon onderzoek naar de ervaringen van (ex-) staarpatiënten. De resultaten van dit onderzoek zijn vandaag gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd onder 532 (ex-) staarpatiënten, waarvan 48 procent staar heeft en hier nog niet aan geopereerd is, en 52 procent wel aan staar geopereerd is. Van de respondenten die wel geopereerd zijn, vindt 92 procent de kwaliteit van leven na de operatie verbeterd. Vooral fietsen, autorijden en mensen van afstand herkennen zijn weer heel goed mogelijk. Een vijfde van de ex-staarpatiënten vindt het vervelend dat ze na de operatie nog een bril moeten dragen.

Een leven zonder bril

86 procent van alle respondenten ondervindt of ondervond voor de operatie in lichte of sterkere mate beperkingen van staar. Deze groep wordt of werd met name beperkt bij het lezen (61%), mensen van een afstand herkennen (51%), nachtblindheid (45%) en autorijden (41%). Van de ondervraagden die nog geen staaroperatie hebben ondergaan, vindt 28 procent het (zeer) belangrijk om na de staaroperatie geen bril meer nodig te hebben.

De nieuwste behandeltechniek
De technieken en kunstlenzen die bij staaroperaties worden toegepast, worden continu verder verfijnd. Alcon, een wereldwijde producent van toepassingen voor de oogheelkundige zorg, zoals lenzen en chirurgische apparatuur, introduceert de nieuwste generatie multifocale kunstlenzen: AcrySof ReSTOR(r). In de ontwikkeling van deze lens is rekening gehouden met het scherpstellend vermogen van de menselijke lens. De lens beschikt over een uniek optisch patroon, waardoor het natuurlijk scherpstellend vermogen van de ooglens benaderd wordt. De resultaten zijn uitstekend. In de meeste gevallen kan de patiënt veraf en dichtbij zonder bril duidelijk en scherp zien. Tevens biedt deze kunstlens, net als de menselijke lens, beschermende eigenschappen tegen het schadelijke UV- en paarsblauwe licht.

Live staaroperatie in beeld
Het afgelopen jaar heeft dr. Nuijts de werking van de ReSTOR lens nader onderzocht en vooral gelet op de verbeterde leesprestaties. 'Uit ons onderzoek blijkt dat 85% van de patiënten na een ReSTOR-operatie geen bril meer nodig heeft voor veraf zien én voor lezen. Oogheelkundig is dit een grote stap voorwaarts en de patiënt is zeer tevreden', aldus dr. Nuijts. Tijdens een live-operatie vandaag, tonen dr. Nuijts en drs. Zijlmans deze nieuwste behandeltechniek en gaan zij in op de laatste en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van staar.


---