Socialistische Partij

Geen Amerikaanse toestanden met 'Big Brother'-richtlijn

12-05-2006 * Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering hebben interesse getoond in de telecommunicatiegegevens die Europa in de toekomst van haar inwoners gaat bewaren. SP-Kamerleden Jan de Wit en Harry van Bommel vrezen Amerikaanse toestanden en hebben de minister van Justitie om opheldering gevraagd.

In februari werd de 'Big Brother'-richtlijn aangenomen in het Europees Parlement, waarmee EU-lidstaten met het oog op terrorisme- en misdaadbestrijding verplicht worden om telefoon- en internetgegevens van burgers en bedrijven op te slaan. Volgens de Zweedse krant Sydsvenskan hebben vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering inmiddels informeel gesproken met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en overweegt de VS om alle EU-lidstaten te benaderen met het verzoek om de telecommunicatiegegevens toegankelijk te maken voor de VS.

SP-Kamerleden Jan de Wit en Harry van Bommel hebben de minister van Justitie hierover om opheldering gevraagd. Jan de Wit: "De 'Big Brother'-richtlijn was bedoeld als waarborg voor de veiligheid van Europese burgers. Wij hebben altijd vraagtekens gezet bij de effectiviteit van dataretentie en hebben ons altijd zorgen gemaakt over de belangstelling die deze gegevens zouden wekken bij derden. Dat deze zorg niet ten onrecht was blijkt wel uit de Amerikaanse interesse. Voorkomen moet worden dat de VS hier onbeperkt toegang toe krijgt. We willen geen Amerikaanse toestanden in Europa."