Provincie Overijssel

Deventer en provincie op kop bij ruimte voor rivier

Deventer en Overijssel willen twee koploperprojecten uit het plan Ruimte voor de Rivier gaan trekken. Het gaat om de uiterwaardenvergraving van de Bolwerkersplas, de strook voor het Worpplantsoen en de Ossenwaard aan de westzijde van de IJssel én de uiterwaardenvergraving van de Keizerswaarden en Stobbenwaarden aan de oostzijde van de IJssel. Beide projecten liggen aan de IJssel rondom Deventer. De gemeente en provincie onderstrepen hiermee het belang van deze maatregelen. Het kabinet heeft vooruitlopend op de uitvoering van Ruimte voor de Rivier een aantal maatregelen als koploperproject aangewezen. Deze projecten worden versneld gestart. Ruimte voor de Rivier zorgt met ruimtelijke maatregelen voor bescherming tegen hoog water.

Het kabinet heeft rond Deventer twee projecten aangewezen die de veiligheid in het rivierengebied moeten vergroten. Het gaat om de aanleg van een nevengeul langs de IJssel door de Bolwerkersplas, voor het Worpplantsoen langs naar de Ossenwaard, en om een nevengeul door de Keizerswaarden en Stobbenwaarden. Beide maatregelen bieden de rivier meer ruimte om zo het risico op overstromingen bij hoogwater te verminderen. Rijkswaterstaat is normaal gesproken verantwoordelijk voor het realiseren van de veiligheidsdoelstellingen. Maar gezien de ruimtelijke impact van de maatregelen heeft het kabinet besloten dat andere overheden deze rol van Rijkswaterstaat kunnen overnemen.

Veiligheid en ruimtelijke kwaliteit

De gemeente en provincie hechten groot belang aan de koploperprojecten. Piet Jansen, gedeputeerde Landelijk gebied en Water: âDe provincie heeft er bij de staatssecretaris op aangedrongen deze twee maatregelen als koploper aan te wijzen.â De gemeente Deventer zal het project aan de westzijde van IJssel: Bolwerkersplas, voor het Worpplantsoen naar de Ossenwaard voor haar rekening nemen. Wethouder Ina Adema van onder andere ruimtelijke ordening en water zegt hierover: âHet stadsgezicht met de IJssel is kenmerkend voor Deventer. Daarom vinden wij als gemeente de kwaliteit van de plannen voor de nevengeul heel belangrijk.â De provincie wordt trekker van de nevengeul door de Keizerswaarden en Stobbenwaarden. Doel is dat de geulen zo worden aangelegd dat de stad en haar inwoners er beter van worden. Dit betekent dat er naast aandacht voor veiligheid ook aandacht moet zijn voor recreatie, natuur, landbouw en cultuurhistorie.

Planning

Het rijk wil dat de uitvoering van de maatregelen in respectievelijk 2009 en 2011 kan starten. Om dat te kunnen realiseren moeten de plannen voor de nevengeul eind 2007 klaar zijn. Daarom wordt er snel begonnen met de voorbereidingen. Na de zomer start de uitwerking van beide projecten. Hierbij zullen belanghebbende partijen nauw worden betrokken.

Het project Ruimte voor de Rivier is een nieuwe aanpak van hoogwaterbescherming waarin de rivieren meer de ruimte krijgen. De maatregelen in het plan moeten bijdragen aan een veilig rivierengebied met een goede balans tussen landbouw, natuur en het stedelijk gebied.