Gemeente Heerenveen

conferentie trekt ruim 100 mensen naar heerenveen
---

Actueel

Persberichten

persbericht

Afsluitende internationale conferentie trekt ruim 100 mensen naar Heerenveen

12/05/2006

Op 11 en 12 mei heeft de afsluitende conferentie van het EU-project TOWN NET plaatsgevonden. Tijdens de conferentie in Tjaarda Oranjewoud waren ruim 100 gasten getuige van de presentatie van Gedeputeerde Anneke Haarsema van de eindresultaten van het drie jaar durende project.

Het Town-Net project, waarbij samenwerking tussen regio's centraal staat, is een Europees project waar verschillende gebieden uit de Noordzee-landen aan meedoen. In Nederland zijn de betrokken regio's de A7-zone in Fryslân en Groningen-Assen. De afgelopen drie jaar werden verschillende projecten geïnitieerd vanuit de thema's Regionale Identiteit, Ruimtelijke Kwaliteit en Economische Samenwerking. In totaal werd in de betrokken regio's in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Engeland, Duitsland en Nederland aan EUR 4,4 miljoen geïnvesteerd in projecten. Hierbij werd gewerkt met ruim EUR 2,2 miljoen aan middel vanuit Brussel.

Het Town Net-project, waarvan de Provincie Drenthe de Leadpartner was beoogt dat regio's minder afhankelijk worden van grootstedelijke ontwikkeling en economische tij-bewegingen. "Door samenwerking aan te gaan", zo sprak de Gedeputeerde Anneke Haarsema, "kunnen regio's beter concurreren in een steeds meer globaliserende wereld."

Door oude rivaliteiten overwinnen en krachten te bundelen kunnen samenwerkende gemeente beter op nationaal niveau opereren. Alle regio's zijn door het Town Net-project beter op de nationale kaart gezet en hebben economische groei doorgemaakt. Volgens de Gedeputeerde: "Het is lastig te bewijzen of Town Net hiervan oorzaak is, maar het traject heeft in elk geval gezorgd voor een versnelling van uitvoering en een intensivering de activiteiten".

Martijn Warmerdam, leadpartner in het totale project, sprak over de zin van economische samenwerking. "Europese samenwerking gaat verder dan elkaar informeren over elkaars projecten. Het leren van elkaar, het implementeren van elkaars projecten geeft vaak een heldere blik op problemen die in elke regio zich voordoen. Je ziet dat het hier niet afgelopen is, maar dat juist veel gebieden verder gaan op basis van wat in de afgelopen jaren bereikt is".

Tijdens de conferentie werd o.a. aandacht geschonken aan mogelijkheden voor Europese samenwerking in de toekomst. Aangezien regio's een steeds meer centrale rol krijgen binnen Europa was deze bijeenkomst het ideale moment om de eerste afspraken te maken voor toekomstige Europese projecten. Verschillende sprekers gingen in op de centrale thema's en de ontwikkelingen die invloed hebben op planning in stedelijke netwerken. De afvaardigingen van de verschillende regio's, bestaande uit burgemeesters, wethouders en ambtenaren, waren tijdens de discussies erg enthousiast over de behaalde resultaten. Het eindrapport werd door de Gedeputeerde Haarsema aangeboden aan een afgevaardigde van het Ministerie van VROM die het rapport zal meenemen in haar toekomstige evaluatie van de Nota Ruimte, waarin stedelijke netwerken een centrale plaats hebben.

Nadere informatie over het programma is te vinden op de TOWN NET website: http://www.town-net.nl