Ingezonden persbericht


Kabinet, neem uw verantwoordelijkheid!

Beroep BVVU op kabinet

Geachte bewindsvoerders,

Door liberalisering van de energiemarkt en hervorming van het zorgstelsel, heeft u burgers overgeleverd aan de grillen van de markt. Zolang de economische molen draait, lijkt het u niet te deren dat steeds minder mensen kunnen rondkomen. Dat kan zo niet langer.

Een overheid die primaire levensbehoeften van burgers in gevaar brengt, is een modern land onwaardig. Nu na het zuur het zoet is uitgebleven, verzoeken wij u vriendelijk de zorgen in deze petitie om te zetten in beleid.

Kaalslag
Laten we eerst eens kijken wat u aangericht heeft. Meer dan een miljoen huishoudens hebben volgens het CBS dit jaar aan koopkracht moeten inleveren. Achter deze cijfers gaan mensen schuil die het per maand met enkele tientjes tot soms een paar honderd euro minder moeten doen (1). Wie nog enige buffer heeft kan dit opvangen door te bezuinigen op luxe, maar wie van een uitkering moet leven, is allang al uitbezuinigd. Roodstand is rente betalen/betalingsproblemen zijn incassokosten, inhoudelijk: per maand dieper in de financiële problemen.

Het gaat dan niet om een stuk vlees meer of minder, maar om primaire levensbehoeften als zorg, wonen, gas, water en elektra. Energieleveranciers hebben vorig jaar 24 duizend huishoudens afgesloten, om maar wat te noemen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) gaat het hier vooral om alleenstaande ouderen en bijstandsgerechtigden, maar ook gezinnen en kinderen (2).

De Belangen Vereniging Voor Uitkeringsgerechtigden (BVVU), tevens initiatiefnemer van deze petitie, helpt deze mensen bij heraansluitingen, maar constateert dat hun financiële problemen veelal buiten hun schuld liggen. Hier houdt de 'eigen verantwoordelijkheid' ­ die u als kabinet te pas en te onpas propageert ­ op en begint de verantwoordelijkheid van de staat. Een overheid die voorzieningen van levensbelang uitlevert aan de markt, dient in te grijpen zodra burgers er geen toegang meer tot hebben.

Gas, water en elektra
U zult ongetwijfeld goede redenen hebben gehad voor uw kabinetsmaatregelen, maar de kaalslag die het voortgebracht heeft is om werkelijk depressief van te worden. Terwijl de inflatie niet meer dan 13 procent bedroeg, is de prijs van elektriciteit in zes jaar met 40 procent gestegen. Na de Italianen en Denen, betalen Nederlanders de hoogste elektriciteitsprijs van Europa (3).

Het ziet er naar uit dat u, als 'kabinet-zonder-draagvlak', Nederland meer en meer bent gaan beschouwen als een onderneming, waarbij alleen het nettoresultaat boeit. Burgers die niet mee kunnen draaien in de economische molen worden opgeofferd voor de BV Nederland. Als het u echt zo gaan om het welbevinden van burgers, had u wel de Europese richtlijn EPBD ingevoerd, die burgers en bedrijven inzicht geeft in mogelijkheden voor energiebesparing.

Maar daar hebt u helemaal geen trek in, want iedere 10 % procent die de burger aan energie bespaart, kost u driekwart miljard aan gemiste energiebelasting, aardgasbaten en BTW (4). Los van deze belachelijke constructie, vindt de BVVU het wrang dat burgers de keuze onthouden wordt om echte besparingsmaatregelen te treffen.

Om de trigger 'meer energiegebruik = hogere lasten = meer belastingsinkomsten' uit de wereld te helpen, pleit de BVVU ­ om te beginnen ­ voor halvering van de Energiebelasting, welke nu 50 % van de kostprijs bedraagt.

Zorg
Laten we ook eens dat andere experiment van u onder de loep nemen; de hervorming van het zorgstelsel. Mensen met een inkomen uit bijstand van ¤ 840,-, en bij dezelfde zorgverzekeraar zijn gebleven, zijn vanaf 2006 gemiddeld meer dan twee keer zoveel aan zorgpremie gaan betalen. Naar verwachting zal daar in 2007 nog eens 10 % bovenop komen (5). Dat is vooral te danken aan de vermarkting van dit zorgstelsel. Veel verzekeraars hebben door te stunten met premies geprobeerd zoveel mogelijk klanten te trekken en denken dit door premieverhogingen alsnog te kunnen verhalen op de consument. Dat is misleiding. Een overheid die deze ontwikkelingen in gang heeft gezet, dient in te grijpen als het ­ zoals nu ­ uit de hand dreigt te lopen. .

De BVVU wil dat de overheid eventuele premieverhogingen opvangt, aangezien de burger daar niet op voorbereid is.

Daarbij dient de focus op zorgpremies te verschuiven naar kostenbesparingen in de zorgsector. De BVVU heeft niet de indruk dat daar prioriteit ligt. De 'Medicijn Maffia' wordt bijvoorbeeld niet aangepakt: wereldwijd, zo constateerden Australische onderzoekers, verzinnen geneesmiddelenbedrijven ziekten en overdrijven zij de ernst van relatief kleine gezondheidsproblemen om meer winst te maken. Hierdoor gaan gezonde mensen zich patiënt voelen en meer medicijnen gebruiken (6); kosten die weer doorberekend worden in de premies.

Ook zou de BVVU graag zien dat er eindelijk eens werk gemaakt wordt van gezamenlijke bereidingsapotheken, waar alle ziekenhuizen in een regio op aangesloten kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk om aangebroken medicijnen ­ met een beperkte houdbaarheid ­ snel door te geven aan andere e
patiënten. Gezamenlijke bereidingsapotheken kunnen voorkomen dat ziekenhuizen voor miljoenen euro's per jaar aan medicijnen door de gootsteen spoelen (7).

Kortom, leg de 'Medicijn Maffia' aan banden, richt centrale bereidingsapotheken op en stop meer energie in het financieel gezond maken van de zorgsector.

Wonen
Dan nog iets zeer belangrijk; wonen. Het aantal gedwongen huisuitzettingen is de afgelopen jaren met tientallen procenten gestegen. Jaarlijks worden er meer dan 8000 mensen op straat gezet, omdat ze de huur niet meer kunnen betalen (8). Hogere ziektekosten en hogere energierekeningen leiden ertoe dat steeds minder mensen kunnen rondkomen. Alles wijst erop dat dit kabinet onvoldoende rekening heeft gehouden met de gevolgen van haar ingrepen op het huishoudpotje van mensen met lagere inkomens en uitkeringen.

Beroep op verantwoordelijkheid kabinet
De BVVU doet met deze petitie een beroep op de 'eigen verantwoordelijkheid' van het kabinet. Namens de ondertekenaars verzoekt de BVVU het kabinet daarom de energiebelasting te halveren, energiebesparing te stimuleren, de consument te beschermen tegen prijsopdrijvende zorgverzekeraars, kostenbesparingen in de zorg prioriteit te geven en ervoor te zorgen dat uitkeringsgerechtigden te allen tijde toegang hebben tot basisvoorzieningen.

Hoogachtend,

Anja van de Brug (voorzitter BVVU) en ondergetekenden

VERANTWOORDING:
(1) 'Koopkrachtontwikkeling 2006: plussen en minnen', Centraal Planbureau (CPB), 20 april 2006 http://www.cpb.nl/nl/news/2006_29.html (2) 'Duizenden Nederlanders permanent zonder elektriciteit', Nibud, 30 januari 2006
http://www.nibud.nl/pers/pers.php?pag=innieuws&main=innieuws&id=11 (3) 'Nederlands huishouden duur uit met elektriciteit', Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), 1 mei 2006
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie-financiele-instellingen/prijzen/publicaties/artikelen/2006-1945-wm.htm (4) 'Kabinet heeft geen trek in energiebesparing', Energielijn, 25 augustus 2005
http://www.energielijn.nl/nieuws.htm#geen-epbd
(5) 'Zorgpremie stijgt 10 procent', Algemeen Dagblad, 19 februari 2006 http://www.ad.nl/zorgstelsel/article159586.ece
(6) 'Ziek van de Medicijn Maffia', De Telegraaf, 15 april 2006 http://www.gezondheidssite.nl/extra/documenten/Tgrf_ZiekMedicijnen.pdf (7) 'Verspilling kan worden voorkomen', Friesch Dagblad, 5 mei 2006 http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=28900 (8) 'Huurders vaker uit huis gezet', De Volkskrant, 31 augustus 2005 http://www.volkskrant.nl/binnenland/article143915.ece/Huurders_vaker_uit_huis_gezet

Anja van de Brug
Voorzitter BVVU
tel 0229-239247 of 06-48880467

Nederland is geen BV