Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

ActueelUitgebreid zoeken Naar menu Zoekveld ____________________ Uitgebreid zoeken

Antwoorden op kamervragen over de wenselijkheid van het onmiddellijk afschaffen van het verplicht bonnenschrijven door de politie.

12 mei 2006

Antwoorden van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op kamervragen van het lid Externe link Wilders (Groep Wilders) over de wenselijkheid van het onmiddellijk afschaffen van het verplicht bonnenschrijven door de politie. (Ingezonden 12 april 2006)

---

Vraag 1
Is het waar dat u heeft gesteld voornemens te zijn om in de nieuwe prestatiecontracten met de politiekorpsen de afspraken over de verplichting voor de politie om een minimumaantal bekeuringen uit te delen, te schrappen omdat dit "een steen des aanstoots" is? Is uw voornemen definitief of betreft het hier een proefballonnetje?

Antwoord 1
De huidige prestatieafspraken met de politiekorpsen lopen tot en met 2006. Die afspraken zijn in 2003 met de korpsbeheerders gemaakt. De afspraak over boetes en transacties uit staandehoudingen komt voort uit de noodzaak om normen te handhaven en de overlast in het publieke domein terug te dringen. Het gaat om staandehoudingen, waarbij overtreders direct worden aangesproken op hun gedrag. Het gaat dus niet om zogenaamde flitsboetes.

Het beeld van een `bonnenfabriek' doet absoluut geen recht aan het werk van de politie. Het staandehouden en uitschrijven vind ik een buitengewoon belangrijk instrument om de overlast in de openbare ruimte te verminderen. De oorspronkelijke streefwaarde was een stijging van 180.000 boetes en transacties ten opzichte van 2002. De politiekorpsen hebben deze streefwaarde de afgelopen jaren ruimschoots gehaald en lijken deze ook in 2006 te gaan halen. Verdere sturing door de minister van Justitie en mij is vanaf 2007 op deze indicator niet nodig. Vandaar dat mijn voorstel aan de korpsbeheerders is om hier vanaf 2007 geen afspraken meer over te maken.

Vraag 2
Bent u bereid deze beleidswijziging meteen te laten ingaan zodat de politie met onmiddellijke ingang weer prioriteit kan geven aan het vangen van boeven en het dienstbaar zijn aan de bevolking in plaats van het schrijven van veel bonnen wegens het geld en de prestatiecontracten, hetgeen ook in strijd is met de wens van de meeste politiemannen- en vrouwen zelf? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Het is ongepast en niet wenselijk om direct te stoppen met deze afspraak. Dit om twee redenen:


1. Ten eerste is de prestatieafspraak over boetes en transacties in overleg met de politiekorpsen tot stand gekomen en zijn mijn ambtsgenoot van Justitie en ik op dit moment in overleg met de korpsbeheerders over nieuwe afspraken. Wat mij betreft komt deze afspraak per 1 januari 2007 te vervallen. Dit zal ons voorstel worden aan de politie.


2. Ten tweede vormt de afspraak over boetes onderdeel van het totaalpakket van afspraken. Het schrappen van de afspraak over boetes moet u in de context zien van nieuwe prestatieafspraken, die wat mij betreft een minder cijfermatig karakter hebben en meer kwalitatief van aard zullen zijn. Ik wil dan ook zeker afspraken maken over gebiedsgebonden politiezorg, de aanpak van overlast en over zware en georganiseerde criminaliteit.

Dagblad BN de Stem d.d. 10 april 2006