Gemeente Utrecht

¤ 50.000 via Surinaamse organisaties in Utrecht

Utrecht op de bres voor Suriname

Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft besloten hulp te geven aan gebieden in Suriname die getroffen zijn door de watersnoodramp. Utrecht kiest ervoor om een bijdrage te leveren via Surinaamse organisaties in Utrecht, die nauwe banden hebben met de getroffen gebieden. Liever dan een bedrag te schenken bij de landelijke inzamelingsactie, wil het college via bestaande contacten directe hulp bieden bij de wederopbouw. Voor dat laatste is de gemeentelijke organisatie ook het beste toegerust. Het college heeft een bedrag van ¤ 50.000 beschikbaar gesteld.

In de komende week zal het college met Surinaamse organisaties, de Stichting Internationale Solidariteit Utrecht en COS Utrecht bepalen hoe wederopbouwprojecten in de komende tijd zo effectief mogelijk kunnen worden ondersteund. In de Surinaamse gemeenschap (in Utrecht wonen circa 8.000 mensen met een Surinaamse achtergrond) worden inzamelingsacties georganiseerd, bijvoorbeeld een benefietconcert, waarvoor al verschillende Surinaamse musici hun medewerking hebben toegezegd. Ook deze initiatieven ondersteunt de gemeente.

Er zijn directe contacten met het Ndyuka Marron gebied aan de Tapanahonirivier. In de afgelopen jaren hebben de gemeente Utrecht en de Stichting Internationale Solidariteit Utrecht (SISU) gezamenlijk de renovatie van een streekschool helpen financieren en een aantal economische projecten ondersteund. Hoewel het stroomgebied van de Tapanahoni minder zwaar is getroffen dan het gebied aan bijvoorbeeld de Boven-Surinamerivier, is de schade groot. Veel mensen zijn hun huis en al hun bezittingen kwijt en de gewassen op het land zijn grotendeels verloren gegaan. Contactpersonen ter plaatse spreken van een 'zeer nijpende situatie', nu het water blijft stijgen en nog geen hulp het gebied heeft bereikt. Het college hoopt en verwacht dat de internationale noodhulporganisaties snel de benodigde noodhulp zullen bieden.

Meer informatie:

Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, 030 - 286 11 32 of 06 - 250 327 27 30 (piket)