Unicef



Servië en Montenegro: steeds minder geweld op school dankzij Unicef 12 mei 2006, Belgrado, Servië - Geweld op scholen. In Nederland haalt het steeds vaker de pers, maar ook Servië en Montenegro (SMo) heeft er helaas mee te maken. Om dit probleem aan te pakken is Unicef vorig jaar de campagne School without Violence, 'School zonder Geweld', gestart. Het initiatief leeft bijzonder, scholen staan te trappelen om mee te doen. Dankzij de 'stap voor stap'-aanpak, zijn niet alleen kinderen bij het project betrokken. "Samen naar oplossingen zoeken."

Carl Lewis

Carl Lewis

Carl Lewis, de vermaarde atleet, was onlangs in Belgrado om School zonder Geweld te promoten. Rondom de marathon van Belgrado waren verschillende activiteiten georganiseerd om het Unicef-project onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen.

Samen geweld voorkomen
Lewis, officieel verkozen tot sportman van de 20e eeuw, kwam, zag en... sprak over het project dat geweld op scholen in SMo moet terugdringen. "Ik vind 'Scholen zonder Geweld' heel belangrijk omdat kinderen samenkomen en samen naar oplossingen zoeken om (gewelds)problemen op te lossen."

Ann-Lis Svensson, Unicef-directeur in Servië en Montenegro, legt uit: "Geweld op school los je niet zomaar op. Het vereist een intensieve aanpak, stap voor stap. Eerst doen we onderzoek naar het geweld op een school. Dan trainen we leraren hoe om te gaan met geweld, en hoe je het kan voorkomen natuurlijk. Vervolgens wordt educatiemateriaal ingezet om de leerlingen en hun ouders te informeren."

De ouders? "Jazeker", vervolgt Svensson gepassioneerd, "We creëren een brede veilige omgeving in de totale gemeenschap. We organiseren bijeenkomsten die over veiligheid en geweld gaan, voeren nieuwe schoolregels in, maar zetten ook bredere initiatieven op zoals sportwedstrijden. Zo ontstaat een veilige omgeving voor kinderen, zonder fysiek en psychisch geweld."

Iedereen wil meedoen
Afgelopen jaar deden 54 basisscholen mee aan het project. "Meer dan 25.000 kinderen dus!", zegt Svensson enthousiast. "En dit jaar zijn het er al 112. Deze verdubbeling toont aan dat het probleem, en het oplossen er van, bijzonder leeft."

Dat blijkt ook uit de financiering van School zonder Geweld. Het geld voor het project op de 54 basisscholen zijn allemaal door private partijen opgebracht. Carl Lewis zette zich ook in om meer geld op te halen voor het initiatief, en met succes. Veel bedrijven hebben intussen een School zonder Geweld geadopteerd. Lewis is blij dat hij een bijdrage kan leveren want "elk kind dat iets positiefs doet, inspireert weer een ander kind."