Gemeente Amsterdam



Amsterdam uit de top 5 onveilige steden

Amsterdam wordt veiliger, zo blijkt uit de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. Stond Amsterdam drie jaar geleden nog op nummer 1 als onveiligste stad, dit jaar is de hoofdstad uit de top 5 gevallen en staat Amsterdam op 6.

Ook de eigen gegevens van Amsterdam die staan in de Amsterdamse Veiligheidsindex, laten zien dat het de goede kant op gaat met veiligheid in Amsterdam. De criminaliteitscijfers dalen en Amsterdammers gaan zich veiliger voelen.

Samenwerking tussen gemeente, politie en justitie

De goede resultaten zijn onder meer toe te schrijven aan een goede samenwerking tussen gemeente, politie en justitie, en alle andere partners die hard werken aan het veilig maken van de stad.

Blauw op straat Burgemeester Cohen in het AD: ,,Vroeger vertelden de dames en heren veelplegers verschillende verhalen bij de politie en de hulpverlening waardoor ze tussen de mazen van het net konden doorglippen. Dat is nu dus voorbij, niemand kan nog ontsnappen. We zitten boven op ze. We weten ook veel nauwkeuriger wie de problemen veroorzaken omdat de politie dat exact in kaart brengt. Daardoor hebben we kunnen vaststellen dat toen we met deze aanpak begonnen we 1500 jongeren - tussen de 16 en 24 jaar - minimaal drie misdrijven per jaar pleegden. Inmiddels is die groep harde kern jongeren teruggebracht tot 400 personen.''

Nieuw programakkoord

Gemeente, justitie en politie gaan door met het veiliger maken van de stad. Ook het nieuwe programakkoord laat zien dat de aandacht voor veiligheid groot is. Het aanpakken van de overlast van hangjongeren is een belangrijk punt voor het nieuwe college van B en W.

De Misdaadmeter is te vinden op www.ad.nl. De Amsterdamse gegevens zijn te vinden op www.eenveiligamsterdam.nl.
Mirjam Otten