Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 29 mei 2006

125 jaar mechanisch speelgoed nu In Boekvorm

12 juni a.s. boekpresentatie van de eerste Nederlandstalige uitgave over speelgoedfabrikant E.P. Lehmann: 125 jaar Mechanisch speelgoed, Lehmann - LGB

Bij In Boekvorm Uitgevers verschijnt de eerste Nederlandstalige uitgave over speelgoedfabrikant E.P.Lehmann. Deze creatieve Duitse ondernemer opende in 1881 in Brandenburg de Blechspielwaaren-Fabrik von Lehmann & Eichner. Dit betekende het begin van een veelbewogen carrière als speelgoedontwerper en producent. Met name mechanisch blikken speelgoed (een noviteit in die jaren) werd in de Lehmann-fabriek vervaardigd. Het speelgoed was razend populair en werd wereldwijd verkocht. De blikken voorwerpen van Lehmann die de tand des tijds hebben doorstaan, zijn tegenwoordig ware collector items.

In het tweede deel van het boek komen de bekende LGB treinen aan de orde, 'fors uitgevallen' miniatuur treinen (schaal 1:22,5) die tegen een stootje kunnen. Hiermee bewijzen de erven van Lehmann ook tegenwoordig nog een neusje te hebben voor innovatief, creatief en populair speelgoed. Ook modelspoorliefhebbers die liever digitaal willen rijden, kunnen bij LGB terecht. Sinds 2002 levert men locomotieven die standaard zijn voorzien van een decoder en hierdoor zowel analoog als digitaal kunnen rijden.

Sinds enige tijd voeren de neven Rolf en Johannes Richter de directie van dit moderne bedrijf dat naast het productiebedrijf in Neurenberg ook over een eigen verkooporganisatie in San Diego (VS) beschikt. Ook in China worden tegenwoordig modellen - voornamelijk goederenwagens - geproduceerd. Het 125 jarig bestaan van de fabriek wordt dit jaar feestelijk gevierd in Duitsland met een 3 dagen durend feest op 14 t/m 16 juli in Neurenberg. Voor de Asser uitgeverij In Boekvorm Uitgevers was dit 125 jarig jubileum aanleiding om een boek samen te stellen over deze bijzondere geschiedenis. In het speelgoedmuseum 'Kinderwereld' in Roden is vanaf april een expositie ingericht rondom Lehmann: 'Speelgoed in beweging - 125 jaar Lehmann'. De expositie is nog tot januari 2007 te bezichtigen.

Het boek staat boordevol schitterende full-colour illustraties van het blikken speelgoed en unieke LGB treinen. Daarnaast geeft het een historisch overzicht van het reilen en zeilen van een 125 jaar oude Duitse speelgoedfabrikant. 125 jaar Mechanisch speelgoed start met een voorwoord van LGB-liefhebber én radio- en televisiemaker Erik de Zwart. Op maandagmiddag 12 juni om 14.30 uur wordt het boek 125 jaar Mechanisch speelgoed, Lehmann - LGB feestelijk gepresenteerd in speelgoedmuseum 'Kinderwereld' te Roden. Conservator Roel Valentijn zal op deze middag namens speelgoedmuseum 'Kinderwereld' het eerste exemplaar overhandigen aan Erik de Zwart.

125 jaar Mechanisch speelgoed, Lehmann - LGB - Tekst: Guus Ferrée - ISBN : 90 77548 21 1 - 80 pag. - veel illustraties - full-colour - winkelprijs: E 12,50 Het boek is verkrijgbaar bij de betere boekhandel, bij het speelgoedmuseum Kinderwereld en via www.inboekvorm.nl

Informatie voor de pers:
De pers is uiteraard van harte welkom bij de presentatie van 125 jaar Mechanisch speelgoed, Lehmann - LGB. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ans Castelein-De Groot, van In Boekvorm Uitgevers BV info@inboekvorm.nl of (0592) 30 84 05.
Graag tot ziens in speelgoedmuseum 'Kinderwereld' Brink 31, 9301 JK in Roden

-----------------------

---- --