China (inclusief Hongkong en Macao)

Memorandum voor afschaffing heropvoeding en soortgelijke detentie

12-05-2006 In een vandaag uitgebracht memorandum spreekt Amnesty International haar zorgen uit over twee vormen van administratieve detentie in China.

'Heropvoeding door arbeid' (in werkkampen) en detentie volgens de nieuwe 'Wet inzake straffen voor overtredingen tegen de openbare orde.' Het Chinese Volkscongres bespreekt momenteel nieuwe ontwerpwetgeving die de wet op de heropvoedingskampen moet gaan vervangen. Amnesty is echter bezorgd dat ook deze nieuwe wet ('Correctiewet voor illegaal gedrag') tot veel willekeur zal leiden en geen garanties biedt voor een eerlijk proces. De organisatie dringt er op aan dat Chinese wetgeving in overeenstemming wordt gebracht met internationale mensenrechtenverdragen, zoals het VN Verdrag voor Burgerrechten en Politieke Rechten dat China heeft ondertekend.

Naast genoemde wetten, die beide deel uitmaken van een parallel systeem van rechtspraak, kritiseert Amnesty International China ook vanwege andere vormen van straffen door administratieve detentie. Zo is er de 'Wet op gevangenschap en opvoeding' die gebruikt wordt om prostituees en hun clientèle administratieve detentie op te leggen (twee tot zes maanden.) Met de 'Wet op de gedwongen drugsrehabilitatie' kan de politie drugsverslaafden tot zes maanden detentie opleggen. Amnesty vindt dat alle vormen van adminstratieve detentie moeten worden afgeschaft.

Amnesty International heeft bij herhaling kritiek geleverd op de macht van de Chinese politie die burgers langdurig mag detineren zonder toegang tot een advocaat en een eerlijk proces. Dergelijke omstandigheden vergroten het risico op marteling en mishandeling. Veroordeelden hebben geen recht op een advocaat of op een zitting waarbij ze zichzelf kunnen verdedigen. Onder het huidige systeem kan de straf worden opgelegd voor periodes van drie jaar, met de mogelijkheid tot een jaar verlenging indien 'noodzakelijk.'

Het systeem van 'heropvoeding door arbeid' is sinds halverwege de jaren vijftig in China in gebruik als een vorm van adminsitratieve detentie. Volgens de laatste officiële gegevens (2001) zitten momenteel 310.000 Chinezen in heropvoedingskampen, maar verondersteld wordt dat dit aantal vele malen groter is. Vooral de harde aanpak van leden van de Falun Gong en van de 'strike hard'-campagne tegen de misdaad hebben ervoor gezorgd dat veel mensen in werkkampen terechtkwamen. Een onbekend aantal gevangenen heeft de straf gekregen vanwege het vreedzaam uiten van hun mening.

De beslissing of een verdachte naar een heropvoedingskamp gestuurd wordt of naar een rechtbank is sterk afhankelijk van de subjectieve inschatting van de politie of iemand zich schuldig gemaakt heeft aan 'illegaal gedrag' of aan een ernstigere 'misdaad'. In het eerste geval belandt de verdacht in een heropvoedingskamp, in het tweede geval bij een rechtbank.

Amnesty International is sinds lange tijd bezorgd over de vage bewoordingen waarin vele delicten in Chinese wetgeving omschreven staan. Hierdoor is het mogelijk om mensen te detineren vanwege de vreedzame uitoefening van hun fundamentele mensenrechten, zoals het recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering. Ook onder de 'Wet inzake straffen voor overtredingen tegen de openbare orde' is het mogelijk mensen te detineren vanwege hun religieuze activiteiten of omdat zij 'staatsgeheimen' hebben geopenbaard.