Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Den Haag, 12 mei 2006 Stadhoudersplantsoen 12
Postbus 29739
2502 LS Den Haag PRODUCT- EN BEDRIJFSCHAPPEN KOMEN MET CODE GOED BESTUUR Tel. 070 - 370 83 21
Fax 070 - 370 84 44
E-mail gzp@hpa.agro.nl De zeventien product- en bedrijfschappen in Nederland komen dit jaar nog met

een code voor goed bestuur. Ook gaan de schappen de aangesloten bedrijven intensiever betrekken bij de werkzaamheden. Dat hebben de besturen van de schappen in een brief aan het kabinet kenbaar gemaakt.

Onderwerpen die een plaats krijgen in de code zijn onder andere normen voor zorgvuldig bestuur en publieke verantwoording, zoals transparantie, openbaar- heid en controleerbaarheid. De code is volgens de product- en bedrijfschappen een goede aanvulling op de waarborgen die zijn opgenomen in de bestaande wettelijke structuur van de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie.

Verder willen de schappen de individuele ondernemingen vooral op interactieve wijze betrekken bij de taken en activiteiten. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om peilingen bij georganiseerde en niet-georganiseerde bedrijven bij wijziging van beleid.

Met de introductie van de code van goed bestuur en de intensievere samenwer- king met de bedrijven spelen de product- en bedrijfschappen in op de aanbeve- lingen van de draagvlakonderzoeken die ze op verzoek van het kabinet in 2005 hebben uitgevoerd onder de organisaties en bedrijven in de land- en tuinbouw en het midden- en kleinbedrijf. Hieruit kwam naar voren dat de ondernemingen de functie van de schappen in het algemeen onderschrijven. Echter de commu- nicatie met de bedrijven en de transparantie van de schappen werden als verbe- terpunten genoemd.

Op 19 mei aanstaande wordt het kabinetsstandpunt verwacht over de toekomst- verkenningen van de schappen. De Tweede Kamer bespreekt dat standpunt waarschijnlijk nog voor de zomer.

De product- en bedrijfschappen zijn samenwerkingsverbanden van onderne- mers- en werknemersorganisaties in een branche. Schappen verrichten werk- zaamheden ten behoeve van de sector en in het kader van het algemeen be- lang. Voorbeelden zijn regels gericht op vergroting van voedselveiligheid, de bestrijding van dier- en plantziekten, het initiëren van innovaties en duurzaam- heid en de verbetering van de professionaliteit. Daarnaast voeren ze opdrachten uit voor diverse ministeries.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van het Hoofdproductschap Akkerbouw, telefoon 070 ­ 370 83 14.