Gemeente Den Haag

Het Milieueffectrapport (MER) Wijnhavenkwartier is klaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft het rapport vandaag doorgestuurd aan de Haagse gemeenteraad, die de komende weken moet beslissen over aanvaarding van het rapport. Met het MER, dat is opgesteld door een gespecialiseerd onafhankelijk bureau, geeft de gemeente invulling aan een eis van de Raad van State, die medio vorig jaar het bestemmingsplan Wijnhavenkwartier heeft afgekeurd.

Verdere procedure
Het Milieueffectrapport wordt in de gemeenteraad besproken. Vervolgens wordt de rapportage zes weken ter inzage gelegd. Iedereen heeft zo de gelegenheid om op de inhoud van het rapport te reageren. Aansluitend zal de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage het MER-rapport toetsen. Dat gebeurt mede op basis van de binnengekomen inspraakreacties. Wie het Milieueffectrapport Wijnhavenkwartier vooruitlopend op de officiële inspraakperiode wil raadplegen kan terecht op de gemeentelijke internetsite
www.denhaag.nl/wijnhavenkwartier. De gemeente organiseert een informatieavond in de periode dat het milieueffectrapport en het geactualiseerde voorontwerp bestemmingsplan officieel ter inzage liggen. Naar verwachting zal deze bijeenkomst eind juni plaatsvinden. De exacte datum, tijd en locatie worden in een later stadium aangekondigd in de Posthoorn en op de website van de gemeente.

Wijnhavenkwartier
Het Wijnhavenkwartier ligt tussen het Centraal Station en het Spuiplein. Op die plek

- in het centrum van Den Haag - wil de gemeente een nieuw woon-, werk- en winkelgebied ontwikkelen. Dat gebeurt in twee fasen. In de eerste fase worden op de plek van de 'Zwarte Madonna' drie torens gebouwd; een woontoren (125 meter hoog) en twee kantoortorens (140 meter hoog) als nieuw onderkomen voor de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Op straatniveau is ruimte voor kleinschalige detailhandel en diverse voorzieningen gericht op dienstverlening, service en verzorging. Wanneer de torens klaar zijn, worden de huidige gebouwen van de beide ministeries gesloopt. Vervolgens wordt op de vrijgekomen plek gebouwd aan fase 2 van het plan Wijnhavenkwartier. Deze tweede fase bestaat uit woningen, kantoren, een hotel, restaurants en voorzieningen met een cultureel karakter.