Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag heeft enkele duizenden Hagenaars opgeroepen om nog dit jaar te starten met een nieuwe inburgeringcursus. Op zondag 14 mei kunnen zij zich melden in theater Concordia. Met deze grootschalige actie hoopt de gemeente dat veel van deze mensen nog onder de huidige inburgeringwet starten, hetgeen grote voordelen heeft voor hen. Wethouder Rabin Baldewsingh (Burgerschap) is bij de opening van de inschrijfdag aanwezig.

De mensen zijn uitgenodigd door het Haags Startpunt Nieuwkomers (HSN). Zij krijgen ter plaatse een intakegesprek. Aan deze actie werken zowel medewerkers van het HSN als van de Mondriaan onderwijsgroep mee. De uitgenodigden zijn ex-cursisten die eerder een traject hebben gevolgd, maar dat hebben afgesloten op een laag taalniveau. Op basis van dat resultaat lopen zij het risico onder de nieuwe inburgerwet weer verplicht een traject te moeten volgen. In dat geval moeten ze alles zelf regelen én betalen. Nu betalen zij slechts inschrijf- en boekengeld. Het niet behalen van het vereiste, veel hogere niveau in de nieuwe wet kan ook leiden tot boetes en gevolgen hebben voor de verblijfsstatus.

De WIN (Wet Inburgering Nieuwkomers) is sinds 30 september 1998 van kracht. Deze wet verplicht mensen die vanaf dat moment naar Nederland kwamen een inburgeringcursus te volgen. Deze verplichting geldt niet alleen voor mensen van buiten de EU, maar ook voor mensen van de Nederlandse Antillen en Aruba. De gemiddelde duur van een inburgeringcursus is 600 uur. Naar verwachting wordt de nieuwe inburgerwet (WI) van kracht op 1 januari 2007. Onder de nieuwe wetgeving zijn mensen zelf verantwoordelijk voor hun inburgering en kunnen slechte resultaten gevolgen hebben voor de verblijfsstatus van nieuwkomers. De WI wordt ook van kracht voor mensen die al voor 1998 in Nederland woonden.

In Den Haag is het Haags Startpunt Nieuwkomers (HSN) verantwoordelijk voor de begeleiding van nieuwkomers en oudkomers tijdens het Inburgeringprogramma. Het HSN is een onderdeel van de gemeente Den Haag, dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten.