Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 11 mei 2006
PERSBERICHT: KNRM-reddingstation Huizen officieel van start

Op vrijdag 12 mei wordt het KNRM-reddingstation Huizen officieel in dienst gesteld. Met de indienstelling is het 40e reddingstation van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een feit en gaat de Reddingsbrigade Huizen voor een deel verder onder de paraplu van de Redding Maatschappij. Onderdeel van de indienststelling is de bouwstart van een nieuw boothuis aan de Energieweg.

De overgang van het reddingstation naar de KNRM gebeurt op verzoek van de Nederlandse Kustwacht. Om te komen tot een uniforme alarmering en hulpverlening op de Randmeren, kreeg de KNRM in 2001 van het Kustwachtcentrum het verzoek haar werkgebied uit te breiden met de Randmeren. Dit resulteerde in KNRM-station Elburg (2002) en nu in een tweede station in Huizen. Een verdere uitbreiding van reddingstations op de Randmeren behoort tot de mogelijkheden.
Bij het oprichten van nieuwe reddingstations heeft de KNRM bewust de combinatie met reddingsbrigades onderzocht. De kennis en ervaring van deze bestaande hulpverleners op de Randmeren wordt daarmee ten volle benut.

Samenwerking met reddingsbrigade
De reddingsbrigade Huizen blijft naast de KNRM bestaan en houdt zich bezig met de beveiliging van het Huizer strand, de begeleiding van evenementen en de daarvoor noodzakelijke opleidingen en trainingen. De zogenaamde SAR-taak (Search and Rescue) wordt in Huizen overgenomen door de KNRM. Beide organisaties gaan in Huizen onder één dak. De symbolisch bouwstart van het nieuwe boothuis vindt plaats op 12 mei. Als alles volgens plan verloopt, is het boothuis in oktober operationeel. Tot die tijd werken de redders vanuit een tijdelijk verblijf.
Het nieuwe boothuis biedt onderdak aan de reddingboten van zowel het KNRM-reddingstation als de reddingsbrigade en beschikt tevens over een bemanningsverblijf, een droog- en opslagruimte voor de overlevingspakken en een werkplaats voor klein onderhoud.

C2000 en P2000
De KNRM is naast politie, brandweer en GGD aangesloten op het nieuwe communicatiesysteem C2000. Daaraan gekoppeld is het alarmeringssysteem P2000, waarmee het Kustwachtcentrum en de regionale meldkamer Gooi- en Vechtstreek het reddingstation Huizen rechtstreeks kunnen alarmeren. C2000 maakt het verder mogelijk, dat de reddingboot bij calamiteiten rechtstreeks kan communiceren met de overige hulpdiensten in de regio.

Alleen met donaties gefinancierd
De Reddingsbrigade Huizen werd tot vandaag in stand gehouden door subsidies van de gemeente Huizen en enkele donaties. De overstap naar de KNRM maakt dat het reddingstation, naar de de doelstelling en beleidsuitgangspunten van de KNRM zal opereren. Dat betekent dat de exploitatie volledig gedekt wordt door vrijwillige bijdragen. Voor het werven van nieuwe Redders aan de wal (donateurs) worden ook de vrijwilligers van het reddingstation ingezet. Dit ogenschijnlijke nadeel voor de bemanning weegt ruimschoots op tegen de operationele voordelen van de overstap. De KNRM biedt extra kwaliteit op het gebied van materieel, opleidingen en vaktechnische ondersteuning.

Daarnaast moet worden gezegd, dat de gemeente Huizen zeer constructief heeft meegewerkt aan de in gang gezette veranderingen. Zo heeft de gemeente de huidige reddingboot Gooier aan de KNRM geschonken en wordt de bouw van het boothuis voorgefinancierd.

De KNRM als landelijke hulpverleningsorganisatie De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een zelfstandige hulpverleningsorganisatie die redden en helpen op zee en de ruime binnenwateren garandeert aan de Nederlandse Kustwacht. De 40 reddingstations worden in de vaart gehouden door giften, jaarlijkse donaties en nalatenschappen. Landelijk is voor het levensreddende werk van de reddingbootbemanningen ruim 11 miljoen euro nodig. De 40 reddingstations worden voor bemand door 900 vrijwilligers en 10 beroepsschippers op de grootste reddingboten. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar staan zij klaar voor de varensman in nood. Per jaar varen de reddingboten 1.600 keer uit en zetten ruim 3.000 mensen weer veilig aan wal.

Het programma
Op 12 mei zal de overdracht van het reddingsbrigadematerieel en
-personeel en de oprichting van het reddingstation officieel worden beklonken door oud-burgemeester van Huizen, de heer H.J. Verdier, en de voorzitter van de KNRM de heer L.F.C. Baron van Till. De overdracht geschiedt door middel van een symbolische handeling.

EINDE PERSBERICHT