Ingezonden persbericht


Persbericht

Singer Laren Live!

14 mei t/m 27 augustus

Singer Laren bestaat 50 jaar! In 2006 is het een halve eeuw geleden dat de Amerikaanse Anna Singer-Brugh haar Larense villa De Wilde Zwanen inclusief museumzalen en concertzaal en een groot gedeelte van haar kunstcollectie schonk aan de Stichting Singer Memorial Foundation. Deze stichting richtte zij op ter nagedachtenis aan haar echtgenoot William Singer die in 1943 was overleden. Singer Laren viert haar 50-jarig jubileum met twee speciale tentoonstellingen en een uitgebreid evenementenprogramma. De eerste, Singer Laren Live! laat op levendige wijze zien waarmee theater, museum en foyer van Singer Laren zich de afgelopen halve eeuw zo geliefd hebben gemaakt.

'The dream of my heart comes true today.'
Dat waren de woorden waarmee Anna Singer het complex op 12 mei 1956 opende. In het nieuwe museum kon het publiek kennismaken met de schilderijen van William Singer in combinatie met de kunstverzameling die Anna en William samen hadden opgebouwd. Anna zelf was een enthousiaste pianiste met een conservatoriumachtergrond en met haar liefde voor muziek stichtte zij niet alleen een museum, maar ook een concertzaal, die samen met de sfeervolle villa en de heerlijke tuin een geliefde plek voor menige cultuurliefhebber werd. Met de kunstcollectie en de honderden tentoonstellingen over Nederlandse en buitenlandse kunst uit de periode 1880-1950, veroverde Singer Laren de harten van talloze bezoekers. In het theater genoot men van een bonte parade van bespelers van Wim Kan tot The Supremes. Bovendien vervulde Singer Laren een unieke rol bij de opkomst van de televisie in Nederland, met pioniers als Willem Duys en Mies Bouwman. 'Rechtstreeks vanuit de Singer Concertzaal.' kwamen meer dan 1000 bekende programma's zoals de allereerste talkshow Voor de vuist weg en Mies en scène en Dit is uw leven. Terugkerende evenementen zoals de Herfstflora en de Larense Jazzfestivals waren grote publiekstrekkers.

Singer Laren Live
Tal van experts en beroemdheden werken mee aan deze levendige en interactieve presentatie, Singer Laren Live!, veelal vanuit een persoonlijke betrokkenheid bij Singer Laren. Zo reageert ontwerpster Hella Jongerius met een installatie Haagse Meesters in een Larens interieur op de eerste tentoonstelling in 1957 in Singer Laren. Voormalig Stedelijk Museum directeur Rudi Fuchs beziet met een eigen blik 50 jaar hedendaagse kunst in Singer Laren onder het motto Singer Nu. Bekende Nederlanders als Youp van 't Hek, Jeroen Krabbé, Louis van Dijk, Ronald de Leeuw, Monique van de Ven, Jeanine van den Ende e.a. kozen hun favoriete kunstwerk. Misjel Vermeiren en Carla Janssen Hofelt ontwierpen met 50 jaar Singer theater een zaal, waarin Mies Bouwman een speciale documentaire over Singer als televisie- en radiostudio presenteert. In Larense scholen over de Larense School tonen Larense scholieren hoe zij vinden dat een tentoonstelling in een museum moet zijn. En tot slot kan de bezoeker in een aparte zaal een eigen virtuele tentoonstelling samenstellen met stukken uit de Singercollectie.

Zomerevenementen z.o.z

Zomerevenementen mei, juni en juli (onder voorbehoud wijzigingen)

Muziek en lifestyle!

Kus in Singer

13 mei om 14.00 uur in het theater (kaartverkoop, theaterkassa 035 539 39 33)

De populaire meidenband Kus treedt op tijdens de speciale kinderopening van de Larense scholen over de Larense School.

Singer Concert

19 mei om 20.15 uur in het theater (kaartverkoop, theaterkassa 035 539 39 33) Anna Singer volgde een conservatoriumopleiding piano en speelde zelf regelmatig op haar vleugel. Ze organiseerde huisconcerten voor vrienden en het was haar speciale wens de Singer Concertzaal te bouwen. Het Singer Concert brengt een hommage aan onze oprichtster met een optreden van pianiste Klara Würtz.

Meet the Band

14, 21, 28 mei om 15.00 uur in de tuin (gratis voor museumbezoekers) Meet the Band was in de jaren '60 een KRO-radioprogramma vanuit Singer Laren en dé gelegenheid om onbekende muziekgezelschappen en talenten te ontdekken. Ook de NCRV had Wie de Jeugd heeft.. en de NTS Onbekend Talent. Jong talent presenteert zich in de maand mei in de tuin van Singer Laren. 14 mei de drumband van The American School in The Hague, 21 mei het Goois Jeugdorkest.

Singer Zomerflora

2 t/m 5 juni in de tuin (gratis voor museumbezoekers) De onvergetelijke Herfstflora is verleden tijd, maar herleeft eenmalig in een aangepaste vorm in een vierdaags programma: lezingen, masterclasses, demonstraties, advies over bloem-arrangementen, Ikebana, symbolisch en liturgisch bloemschikken, remakes van historische bloemstillevens en een uniek 'concert' van een geurorgel. In combinatie met het open privé tuinenweekend van Groei & Bloei Gooi-Noord.

Singer Laren Live! Singer Residence Fair

15 t/m 18 juni in de tuin (gratis voor museumbezoekers) De Singers brachten de kwaliteit van leven die zij aan de Amerikaanse oostkust en New England gewend waren met zich mee naar Laren. Met het tijdschrift Residence organiseert Singer Laren in de tuin een lifestylebeurs geïnspireerd door het Amerikaanse leven aan de oostkust. Een van de eerste inmiddels vermaarde Residence beurzen vond plaats in Singer Laren.


---

Voor de redactie: voor informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Saskia Bekke, SBekke@singerlaren.nl, 035 - 539 39 50 of Martine Willekens, mwillekens@singerlaren.nl, 035-539 39 35, 06-53600431

---- --