Stichting Bouw Research

Vernieuwde cursus Brandveiligheid: Ontwerpen en Toetsen

vrijdag 12 mei 2006

Ook in het voorjaar van 2006 kunnen we u opnieuw een serie cursussen aanbieden. De cursus is vernieuwd om zo goed mogelijk te kunnen aansluiten op vragen uit de markt. Verder besteden we in de nieuwe serie uitvoerig aandacht aan de wijzigingen van brandveiligheidseisen die per 1 september 2005 van kracht zijn geworden.

Planontwikkelaars ervaren brandveiligheid als een van de lastigste onderwerpen binnen het stelsel van bouwregelgeving. De voorschriften op dit gebied zijn erg omvangrijk, ingewikkeld geformuleerd en het is moeilijk te doorgronden hoe ze in de praktijk precies moeten worden toegepast. Ook toetsers van gemeente en brandweer worstelen regelmatig met de toepassing van brandveiligheidsvoorschriften. De behoefte aan praktische kennis verklaart de aanhoudend grote belangstelling voor de cursussen Brandveiligheid: Ontwerpen en Toetsen van SBR.

De herziene cursus Brandveiligheid: Ontwerpen en Toetsen geeft op een praktische wijze inzicht in de brandveiligheidsvoorschriften. In de cursus is het ontwerpproces richtinggevend. Per ontwerpfase komt aan de orde met welke brandveiligheidseisen in dat stadium rekening moet worden gehouden en welke oplossingsrichtingen mogelijk zijn. Verder geeft de cursus zo veel mogelijk inzicht in de motivatie van de voorschriften. Dit laatste is relevant als een ontwerper door middel van een alternatief concept een gelijkwaardige oplossing wil presenteren.

Het materiaal voor de cursus is ontwikkeld op basis van de gelijknamige vierdelige bundel van SBR die met medewerking van BNA en NIBRA is ontwikkeld.

Tijdens de cursus wordt onder andere aandacht besteedt aan: niveau van brandveiligheid
wettelijk kader
filosofie achter bouwvoorschriften;
toelichting van kernbegrippen: zoals WBDBO, compartimenten, brand- en rookvrije vluchtroute, vuurbelasting praktische richtlijnen per ontwerpfase
toepassing bouwvoorschriften via een stappenplan
aanpassingen brandveiligheidsvoorschriften in het Bouwbesluit De cursus wordt voor SBR verzorgd door V2BO Advies. Uw docent is ir. J.H. van der Veek.

Individuele inschrijving
Deze cursus is bestemd voor alle bij de bouwplanontwikkeling betrokken partijen, met name architecten, adviseurs en plantoetsers. Het maximaal aantal deelnemers per cursus bedraagt 18 personen; dit geeft ruimte om individuele vraagstukken te behandelen.

Op de volgende data zijn cursussen gepland:
donderdag 2 maart 2006
woensdag 5 april 2006
vrijdag 12 mei 2006
donderdag 15 juni 2006

De cursus duurt één gehele dag (aanvang 9.00 en afsluiting circa 16.30 uur) en wordt gehouden op een centrale locatie in Nederland: Hotel Mitland in Utrecht. Bij de bevestiging ontvangt u een routebeschrijving.

De kosten voor de cursus bedragen ¤ 450,- exclusief BTW, dit is inclusief syllabi, lunchbuffet en versnaperingen. Deelnemers hebben er baat bij als ze in het bezit zijn van de SBR bundel 'Brandveiligheid, Ontwerpen en Toetsen'. Deelnemers die niet in het bezit zijn van de bundel kunnen deze bij inschrijving voor de cursus aanschaffen tegen een gereduceerd tarief van ¤ 150,- excl. BTW en verzendkosten. Het cursusgeld dient uiterlijk twee weken voor de aanvang van de cursus te zijn ontvangen. Deelname aan de cursus is in beginsel persoonlijk maar u kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega, mits dit vooraf schriftelijk kenbaar is gemaakt.

Incompany training
Naast de cursussen voor individuele deelnemers kan SBR een vergelijkbare opleiding binnen uw bedrijf verzorgen; geheel afgestemd op uw wensen. Ook bij deze cursussen schakelen we V2BO Advies in voor de kennisoverdracht. Heeft u meer dan acht medewerkers die geschoold willen worden dan is een incompany training al interessant voor u. Voor nadere informatie of een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen met SBR.

Voor meer informatie over de cursus 'Brandveiligheid: Ontwerpen en Toetsen' kunt u contact opnemen met: SBR, Ingeborg Sinke of Parmy Bosveld, tel 010-206 59 59 of met V2BO Advies, Tess Horsley, tel 0343-469 929.