Gemeente Winterswijk



12 mei : Onthulling Mondriaan Monument

02-05-2006

Winterswijk - Op vrijdag 12 mei wordt het eerste monument ter wereld voor Piet Mondriaan onthult door wethouder Sletering en mondriaankenner bij uitstek, drs. Joop Joosten. De onthulling vindt plaats om 16.00 uur bij de schoorsteen behorende bij de Tricot, Tricot 11 in Winterswijk. Belangstellenden zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Winterswijk kent een actief beleid op het gebied van Kunst in de openbare ruimte. Enkele jaren geleden is een Adviescommissie Beeldende Kunst ingesteld die zich hiermee bezighoudt. De gemeente werkt bij dit project samen met de Adviescommissie Beeldende Kunst en de Stichting Mondriaan Winterswijk. De Adviescommissie Beeldende Kunst heeft een drietal kunstenaars geselecteerd die een schetsontwerp hebben gemaakt voor het Monument. Uiteindelijk is de keuze gevallen op het ontwerp van kunstenaars Paul Keizer en Albert Dedden van Artwork uit Deventer. Het monument voor kunstenaar Piet Mondriaan wordt beschouwd als het unieke eerbetoon aan de oud-Winterswijker en als sluitstuk van de Mondriaan wandelroute. Het krijgt een markante, goed zichtbare ruime plek aan één van de invalswegen in het centrum van het dorp.

Voorafgaand aan de officiële onthulling vindt er een programma plaats voor genodigden. Drs. Joop Joosten houdt een toespraak en ook een Mondriaan gerelateerde performance door Fredie Beckmans staat op het programma. Wethouder Sletering opent symbolisch de expositie in 't Museum, Groenloseweg 86. Vanaf 12 mei is daar een expositie te zien van de kunstenaars van Artwork. Ook wordt de geactualiseerde Mondriaan wandelroute uitgebracht.
In Winterswijk is een Mondriaan wandelroute opgezet waarbij de belangrijkste plekken kunnen worden bezocht, die verbonden zijn met het leven en het werk van Piet Mondriaan. Het Monument vormt het sluitstuk van deze wandeling. De route is te koop bij de VVV Winterswijk. Ook is het mogelijk om op de Dag van het Park, zondag 28 mei, deze route onder begeleiding te wandelen. Op www.winterswijk.nl is meer informatie te vinden over alle activiteiten in Winterswijk in het kader van Mondriaan.

Monument
Artwork heeft gewerkt aan de realisatie van het Monument. ''Het monument bestaat uit een kunststofwand, die in het gras is geplaatst. Op de wand wordt op inventieve wijze de artistieke ontwikkeling van Mondriaan van figuratie naar abstractie verweven. Aan één zijde van de wand maken de groeven een lijntekening, geïnspireerd op de schets 'zicht op St. Jacobskerk'. De boom op de voorgrond van deze schets is hiervoor gebruikt. Op de andere zijde vormen de groeven de strakke lijnencompositie, die afgeleid zijn van het schilderij 'compositie met rood en zwart' uit 1936. Op één kant van de wand is een figuur, zittend op een stoel te zien. Het is een figuratie van Mondriaan. Niet met een kwast in de weer, maar vooral kijkend. Kijkend naar de wereld en zijn werk.", aldus beeldend kunstenaars Paul Keizer en Albert Dedden van Artwork.

Piet Mondriaan
Piet Mondriaan is in 1872 geboren in Amersfoort. In 1880 verhuist hij met zijn ouders naar Winterswijk. Een deel van zijn jeugdjaren woonde hij in Winterswijk. Hij zette hier zijn eerste stappen op weg naar het kunstenaarschap, met het talent en de eerste instructies van zijn vader en gestimuleerd door zijn oom Frits. Hij blijft in Winterswijk wonen tot hij in 1892 op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam wordt toegelaten. Ook na zijn vertrek verblijft hij tot 1901 regelmatig in Winterswijk om er te tekenen en te schilderen en zijn familie te bezoeken. Een deel van zijn werk heeft hij dan ook in Winterswijk getekend en geschilderd. Mondriaan's dorpsgezichten van Winterswijk zijn zelfs nu nog zichtbaar.

Mondriaan kenner drs. Joop Joosten
Tot zijn pensionering was de heer Joosten hoofdconservator wetenschappelijke documentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam. In 1998 verscheen zijn magnum opus, de oeuvre-catalogus van Mondriaan, geschreven in samenwerking met de Canadees Robert Welsh. De catalogus, waaraan de heer Joosten meer dan 25 jaar heeft gewerkt, verschaft een schat aan informatie over de kunstenaar, zijn artistieke relaties en de historische context. De heer Joosten ging zelfs zo ver dat hij alle werken van Mondriaan in de periode 1911-1944 persoonlijk heeft bekeken. Het kunsthistorisch belang van zijn werk en de grote betekenis ervan voor de toegankelijkheid van het Nederlands erfgoed staan buiten kijf. Zoals hij zelf zegt: "De schoonheid van de werken zit hem in het feit dat je kunt zien met welke intensiteit en met welke aandacht de werken gemaakt zijn. Je voelt de realiteit die teruggebracht is tot kleurvlakken en lijnen". We zijn er dan ook bijzonder trots op dat deze Nederlands Mondriaankenner bij uitstek bij de onthulling van het Monument aanwezig is.