Ministerie van Defensie

12-05-2006 07:30

TORPEDO UIT WOII SUCCESVOL ONSCHADELIJK GEMAAKT

Mijnenjager Hr.Ms. Haarlem van de Koninklijke Marine heeft gistermiddag een torpedo uit WOII succesvol onschadelijk gemaakt. Dit explosief kwam die ochtend in de netten van Vissersboot 'Arnemuide 18' terecht. Deze is op tijd opgemerkt waardoor er geen ongeluk heeft plaatsgevonden. Hr.Ms. Haarlem opereerde in de buurt en werd opgeroepen via de radio.

Na overleg tussen de visserboot en de mijnenjager is besloten dat het explosief gemarkeerd overboord gezet kon worden. De Haarlem is direct naar de locatie gegaan en heeft het explosief positief geidentificeerd. De voorbereidingen om het explosief zo snel mogelijk te vernietigen werden gestart. Met een Poisson Auto Propulsé (PAP) werd een vernietigingslading vlak naast de torpedo gelegd en tot ontploffing gebracht waardoor het explosief geen gevaar meer kan opleveren.

Door het tragisch ongeval vorig jaar, 6 april 2005 aan boord van de Ouddorp 1, heeft de Koninklijke Marine al 424 meldingen binnen gekregen van vissers. Dit is ruim 10 maal meer dan de meldingen in de vorige jaren. Toen kreeg de marine gemiddeld 40 meldingen per jaar binnen.