Mei 2006

In Wallonië meer dan vijf miljoen Nederlandse overnachtingen België is, na Frankrijk en Duitsland, de populairste vakantiebestemming van de Nederlandse vakantieganger. In 2005 werden volgens de cijfers van het CVO bijna 11 miljoen Nederlandse overnachtingen geregistreerd in België, waarvan 4,5 miljoen in Wallonië en 300.000 in Brussel.
Afbeelding
De Nederlander houdt van de bijzondere sfeer, die Wallonië biedt, zoals dit karakteristieke terras in Durbuy (foto ©OPT-Potigny)

Voor de 'noorderburen' zijn de Ardennen de bestemming die `zo dichtbij en zo verrassend anders' is. Ze gaan er zowel voor een korte vakantie als voor een langere zomervakantie graag naartoe.

Natuur en actief
Nederlandse toeristen gaan naar de Ardennen zowel voor de natuur en de actieve mogelijkheden als voor de evenementen en promotionele jaarthema's, zoals het jaar van het bier en het jaar van dorpen en streekproducten.

Favoriet
Favoriete accommodaties zijn vooral het vakantiehuis (43% van de overnachtingen) en de camping-caravanvakanties (36% van de overnachtingen). Voor de korte vakantie zijn hotels en gîtes populair.

Brussel
De afgelopen jaren heeft Brussel ook steeds meer succes bij de Nederlanders. Het imago anti-Nederlands te zijn heeft de stad afgeschud. De hoofdstad van Europa is aantrekkelijk voor de noorderburen vanwege de internationale en multiculturele sfeer. De Nederlandse bezoeker voelt zich er helemaal thuis en proeft tegelijk van de buitenlandse sfeer in deze eerste metropool van de Franstalige cultuur op weg naar het zuiden.

Cultuur
Het culturele leven, de grote evenementen en de met name in het weekend heel scherpe prijzen van goede sterrenhotels zijn natuurlijk onderdeel van het groeiende succes van Brussel bij de Nederlanders. Ze geven er gemiddeld EUR 65 per persoon per dag uit. In Wallonië geeft de Nederlandse toerist EUR 33 per persoon per dag uit.

Groot belang
Vanuit economische oogpunt is het toerisme vanuit Nederland voor de twee Franstalige regio's van het land dus van zeer groot belang.