Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 12 mei 2006

Persbericht

Beleidsnota Keten en Caravans vastgesteld

De gemeenteraad van De Wolden heeft tijdens haar vergadering van 11 mei de beleidsnota Keten en Caravans vastgesteld. Het gemeentebestuur constateert dat de keten en caravans in De Wolden duidelijk in een behoefte voorzien. Voor veel jongeren zijn het namelijk belangrijke ontmoetingsplekken waar zij hun vrije tijd doorbrengen. Om wildgroei en uitwassen te voorkomen is er voor De Wolden een gedragscode opgesteld.

De gemeente wil toe naar een verantwoord keten- en caravangebruik. Dat houdt in dat de gemeente van de jongeren verwacht dat zij zich niet schuldig maken aan schadelijk alcoholgebruik, ervoor zorgen dat de keet (brand)veilig is en dat ze rekening houden met de buren. Voldoen keten hieraan, dan wordt de jongeren 'hun honk' gegund. Is dit niet het geval, dan krijgen ze eerst de gelegenheid om één en ander aan te passen. Als aanpassing niet mogelijk is of wanneer er na een herhaalde waarschuwing niets is veranderd, is sluiting en/of verwijdering van de keet of caravan de enige optie.

In de beleidsnota Keten en Caravans zijn deze uitgangspunten uitgewerkt en vastgelegd. Als een van de eerste gemeenten in Nederland heeft de gemeente De Wolden het omgaan met keten en caravans op deze wijze beschreven.

De gemeente De Wolden wil naast het opstellen van een gedragscode voor Keten en Caravans ook de jeugdsozen aantrekkelijker maken, zodat er jongeren ook van deze voorziening kunnen en willen gebruikmaken. Dit gebeurt onder andere door extra inzet van jongerenwerkers en het verruimen van de openingstijden van de jeugdsozen.

///////////////////////////////