Ingezonden persbericht




- PERSBERICHT -

A-Select versie 1.5 ondersteunt SAML

Utrecht, 12 mei 2006 - Het open source authenticatiesysteem A-Select, ontwikkeld door SURFnet in samenwerking met Alfa & Ariss, brengt vandaag een nieuwe release uit; versie 1.5. Deze versie levert nieuwe functionaliteit en lost een aantal kleine onvolkomenheden op.

Met A-Select kunnen gebruikers door eenmalige online authenticatie toegang krijgen tot verschillende toepassingen. Afhankelijk van het gewenste authenticatieniveau, krijgt een gebruiker een menu waaruit de gewenste authenticatiemethode kan worden gekozen. Dit kan variëren van een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord tot authenticatie via mobiele telefoon of PKI-smartcard. A-Select biedt organisaties hiermee een krachtige mogelijkheid om te komen tot een keuze uit het aanbod van authenticatiemiddelen uitgezet tegen de behoefte van authenticatie tot toepassingen.

A-Select werd aanvankelijk speciaal voor het hoger onderwijs en non-profit instellingen ontwikkeld. Sinds juni 2004 is A-Select een open source product dat door iedereen, nationaal en internationaal, kosteloos gebruik kan worden. A-Select heeft zich dan ook ontwikkeld als een authenticatieraamwerk dat op veel plaatsen gebruikt wordt. Zo is DigiD, het digitale identificatiesysteem van de overheid, gebaseerd op A-Select, maar ook het onderwijs, bibliotheken en de commerciële wereld maken gebruik van A-Select.

De belangrijkste nieuwe functionaliteit is de ondersteuning van de Security Assertion Markup Language (SAML1.1), een XML-gebaseerd kader dat uitwisseling van beveiligingsgegevens beschrijft. SAML is één van de belangrijkste industriestandaarden op het gebied van authenticatie en autorisatie. Door de ondersteuning van SAML kunnen binnen een organisatie de authenticatiediensten van A-Select nu ook eenvoudiger worden gebruikt door producten van derden.

Voorgaande versies van A-Select boden al de mogelijkheid om geavanceerde federaties te implementeren waarbij gebruikers van verschillende participerende organisaties toegang kunnen krijgen tot toepassingen van andere participerende organisaties. Met de ondersteuning van SAML in A-Select v1.5 kunnen organisaties nu ook participeren in federaties die SAML ondersteunen.

SURFnet en Alfa & Ariss hebben voor de ontwikkeling van A-Select v1.5 in internationaal verband samengewerkt met het Zwitserse nationale onderzoeksnetwerk Switch en de Macquire University in Sydney, Australië en het Spaanse nationale onderzoeksnetwerk van RedIris. Binnen deze samenwerking is aangetoond dat A-Select v1.5 aansluit bij de (internationale) standaarden en ontwikkelingen.

Nadere informatie is te vinden via de websites www.a-select.org en www.alfa-ariss.com

--------



Ingezonden persbericht